D’n Bolle Akker naar Santiago

Bewoners gaan allen op weg

 

 

Vessem – Op weg, eigenlijk zijn we allemaal op weg, overal en altijd!

Op weg naar huis of het werk, onderweg van de wieg tot aan het graf. Soms gaan mensen met een duidelijk doel op weg, een van de bekende bestemmingen is de weg naar Santiago de Compostella in Noord Spanje. De pelrimsroute daar naar toe is al eeuwenlang een begrip.

Toen de bewoners van woonzorgboerderij D’n Bolle Akker hoorden dat Vessem een officiële pleisterplaats is in de Jacobusroute naar Santiago is, ging een eerste lichtje branden.

‘Is dat ook voor ons weggelegd?’

Als je leeft met een beperking, in welke vorm dan ook, is het vaak extra moeilijk om je doelen te stellen en op weg te gaan. Toen er op D’n Bolle Akker gesproken werd over de Santiagoroute leek dat dan in eerste instantie een brug te ver.

Maar is dat ook zo?

De clienten met een verstandelijke beperking – één van de twee zorggroepen de D’n Bolle Akker – hebben zeker behoefte aan doelen op hun levensweg. Soms gaat het om iets te leren wat ze nog niet kunnen, soms gaat het gewoon om bewegen, gewoon om gezond te blijven.

Toen één van de bewoners een hometrainer kreeg en een ander er ook een keer op ging zitten ontstond spontaan een doel: kunnen wij ook op weg gaan?Maar de weg naar Santiago de Compostella is lang en kan eenzaam zijn. Fons van der Laan uit Vessem, stichter van de Vessemse pelgrimshoeve, liep de tocht al in 1989 en inspireerde nadien velen met zijn missie: laten we allemaal op weg gaan.

Wetende dat voor de een de weg geplaveid is en voor de ander wat minder, is het zaak om de weg aan te passen zodat doel en mogelijkheden elkaar bereiken.Voor de bewoners van D’n Bolle Akker betekent dit dat ze de route nu ‘virtueel’ af gaan leggen: ze willen elke kilometer op de hometrainer fietsen. Hiervoor willen ze de afgelegde kilometers registreren met een teller en daarna noteren in een logboek. De route wordt aangeduid met een groot spandoek, de vorderingen zullen daarop aangetekend worden. Onderweg zullen alle bereikte doelen gevierd worden. In Brussel staan de Belgische mosselen op het menu en in hartje Frankrijk de Franse frietjes. Wie weet krijgen we onderweg nog gastrijders die ons ondersteunen en wie weet kan er nog een doel aan de beweegactie gekoppeld worden. 

Op dit moment zijn de begeleiders Ilona van Loon en Anja Bles de route in kaart aan het brengen en de verdere voorbereidingen aan het treffen. De bewoners bereiden zich ook al voor: zij zijn warm aan het draaien door zich in te fietsen.

We hopen dat Fons van der Laan zelf het startschot wil geven, we verwachten begin december op weg te kunnen gaan. En hoe lang de tocht gaat duren?Bewoner Marlies vind dat nog niet belangrijk, ook Louis weet dat het ver is maar hoe ver is ver?Richard is nog op zoek om de kilometers van zijn skelter mee te laten tellen in de route.

Ga je ook mee op weg?

 foto: Fons van der Laan, grondlegger van de Vessemse pelgrimsgedachte, zal op maandag 12 december 2011 het startschot geven.