Geen Alp D’Huzes voor Jos Hooyen

Opgeven was geen optie.

 Netersel – Alpe D’Huzes, de rit tegen kanker die donderdag 3 juni van start gaat, heeft dit jaar 2009 deelnemers terwijl het er 2010 hadden kunnen zijn. Voor Jos Hooyen (51) lag de datum net te ver weg, hij overleed kort voor de rit waarin de strijd tegen de gevreesde ziekte centraal staat.

Jos Hooyen beleefde zijn strijd tegen kanker op eigen wijze, zoals hij meer zaken op zijn wijze tegemoet trad. Nadat hij door dorpsgenoot Kees van de Ven besmet raakte met het wielervirus liet het hem niet meer los. Hij ging in zijn eentje de strijd aan met de hoogste bergen en kende de Alpenreuzen zoals de Alpe D’Huez van toertochten als de Marmotte. Precies een jaar terug nam hij zich voor om zijn sportieve kunnen een keer te koppelen aan de strijd tegen kanker, niet wetende dat hem korte tijd later zelf dit lot zou treffen.

Nadat in oktober 2009 duidelijk werd dat hij de rit tegen de gevreesde ziekte ging verliezen stortte hij zich vol overgave op Alpe D’Huzes 2010. Hij sloot zich aan bij team King, (Kanker in gezinnen) waar hij een bijdrage wilde leveren voor ondersteuning daar waar kanker gezinnen hard treft. Samen met zijn vijftien ploeggenoten bereidde hij zich voor en Jos deed dat weer geheel op zijn eigen wijze. Hij zette een hometrainer in zijn huiskamer en beklom meerdere malen virtueel de Alpenreus. Twee weken terug verwachtte hij het nog te gaan redden met zijn deelname. ‘Desnoods ga ik met mijn broer op een tandem,’ riep hij nog.

Het lot besliste echter anders en Jos slaagde er niet meer in om zijn grootste vijand een opdoffer te verkopen, afgelopen maandag 31 mei werd hij gecremeerd.

Jos Hooyen werkte in het dagelijkse leven als stratenmaker, ook dat deed hij met veel passie. Zo  bestraatte hij de berghelling in het wielerparcours van het Snelle Wiel, een club waar hij veel vrijwilligerswerk deed.

Nadat hij enkele jaren terug Parijs-Roubaix volbracht was hij onder de indruk van de bestrating daar, hij haalde toen persoonlijk een nieuwe jeugdklassieker naar zijn dorp: De hel van Netersel. De wedstrijd voor jeugdrenners over de Neterselse kasseien werd begin mei nog gehouden, de wielerclub heeft zich voorgenomen om de wedstrijd te laten bestaan als gedachtegoed aan Jos.

Het team King heeft aangekondigd de rit dit jaar te rijden ter nagedachtenis aan hun teamlid (www.teamking.nl), op hun website staat ook een condoleance register voor Jos. De 2009 deelnemers aan Alpe D’Huzes gaan er voor om tien miljoen euro bij elkaar te fietsen voor onderzoek naar kankerbestrijding. Team King doet er een schepje bovenop en wil van de opbrengst  zelf research-nurses aan  gaan stellen, in de overtuiging dat de opbrengst voor 100% naar het goede doel moet gaan. Het maximaal aantal beklimmingen per persoon is donderdag zes maal, voor de slogan ’opgeven is geen optie’ is geen limiet.