Opnieuw ‘Arie Zwart’opgedoken

 ED juni 2011

Lage Mierde – Met ‘Winterlandschap’ is er opnieuw een van de werken van schilder Arie Zwart opgedoken uit zijn Lage Mierdse periode. Zwart, een Rijswijker die in de jaren dertig van de vorige eeuw een wereldreis wilde maken, strandde in Lage Mierde en schilderde daar een aantal opvallende werken. Hij had daarbij een voorkeur voor het gewone Brabantse leven, de boerenschuurtjes die hij er aantrof, het erf en het landschap daaromheen.

Eerder vond kunstverzamelaar Ger Stallenberg al ‘Avond in Lage Mierde’ dat hij in Drenthe tegen het lijf liep. Hilvarenbekenaar Jan Merkx kwam erachter dat hij een originele Zwart aan de uur had hangen, hij schonk dit werk eerder dit jaar aan het nieuwe gemeenschapshuis De ster.

Het werk ‘Winterlandschap’ hangt op dit moment bij kunstliefhebber Bert van den Heetkamp in Zoetermeer. Onwetend van de Lage Mierdse periode van Zwart noemt Heetkamp het een van de mooiere werken van Zwart. Hij legde de link met Lage Mierde nadat hij de vermelding ‘winter in Noord Brabant’ op de achterkant van het doek had ontdekt.

Ger Stallenberg uit Lage Mierde die zich verdiepte in het leven en werk van Zwart noemt het opmerkelijk dat er opnieuw een werk uit de periode Lage Mierde van Zwart op duikt.