VErhalen in ED en Brabantsdagblad 1 mei 2013

Hapert:

Organiseer de kinderspelen gewoon midden tussen het publiek met daaromheen een markt. Met veel oranje als entourage wordt het dan vanzelf een koninginnemarkt.

In Hapert weten ze al 31 jaar hoe het moet om hobby, cultuur en handel aaneen te smeden, zo’n tienduizend bezoekers zagen het met eigen ogen. Alle kinderen konden met een strippenkaart de spelen op het parcours aandoen, wat voor de nodige levendigheid zorgde. De reguliere bezoekers keken met aandacht naar de bodypainters maar die moesten het wel doen met de eigen modellen want uit het publiek meldden zich nauwelijks modellen. Met twee dansoptredens en een handvol regionale schrijvers was de cultuur goed geborgd.

Voor de organisatie was het even puzzelen met de ruimte, omdat de markt niet zoals beloofd, verhard was. Het hart van Hapert krijgt een nieuw aanzien waar de bestrating voor op de schop moet. De ruimte voor de oude bibliotheek werd nu benut en de verkoopkraampjes schoven wat ineen. Joel Zoutman (14) uit Lage Mierde had er geen last van. Als beginnend portrettekenaar trok ze de stoute schoenen aan en voor vijf euro per portret werd het zakgeld mooi aangevuld.

foto: Joel Zoutman

Reusel

– Een oude caravan met een waarzegster die één op één je toekomst voorspeld. “Ik krijg later twee kinderen en een vriendin of vrouw met een M in haar naam,” zegt Tonny Bastiaanssen. Met rode koontjes komt hij uit de caravan waar een waarzegster in zijn toekomst keek. “Eerlijk gezegd geloof ik er wel een beetje in,” verklapt hij. “Ik houd er dan ook serieus rekening mee.”

Jong Nederland zette zich bij de Reuselse Oranjespelen in voor alle kinderen uit Reusel-De Mierden tussen vier en zeventien jaar. De jeugd wist het spelenterrein aan de Kruisstraat goed te vinden.

foto: Tonny Bastiaanssen

Met een strippenkaart in de hand konden kinderen de onderdelen langs, van ponyrijden tot paalklimmen. “Het is niet eerlijk, die paal is met zeep ingesmeerd,” zegt Maikel Nuong (9). Toch bereikte hij bijna de top waar de nodige rijzen bleven hangen.  Ook Kelly Beerens (7) beheerst de vaardigheid van het klimmen, maar komt ook net niet boven.

Buurtvereniging Kruisstraat gebruikte de drukte rond de spelen door een eigen straatmarkt te houden met verkoop op elke inrit.

Lage Mierde

Een handvol workshops zorgde voor de nodige activiteit op het Dorpsplein van Lage Mierde. Het Mierds Oranje Comité sloeg er de handen ineen met de Nacht voor Oranje, die voor de muziek zorgde. De meeste actie was er rond het mini-voetbalveldje waar Nelson de Kok en Sifedien Assouiki de kinderen prikkelden om hun vaardigheden met een bal te tonen. Langs de lijn de nodige vaders en moeders, maar ook de Japanners Yukari en Matsuhira Hiro.

“Wij kwamen Nelson in ons land Japan tegen,” zegt Yukari in gebrekkig Engels. “We kenden zijn naam al van de videogames die rond zijn vaardigheden met de bal zijn gebouwd. Toen we hem bezig zagen wilden we meer van hem zien, daarom zijn we nu in Nederland.”

Met de kerktoren van de Heilige Stephanus als decor, kwamen de twee Japanners ook binnen de lijnen van het miniveldje. Naar de fratsen van De Kok kunnen ze enkel kijken en erover dromen. “Niet normaal wat hij laat zien,” zegt Matsuhira. In het dagelijkse leven is hij leraar en hij ziet het spelenderwijs benaderen van de jeugd als een benadering met mogelijkheden.

“Wij willen graag iedereen beter maken, wat zijn niveau ook is,” zegt De Kok. Het geheim? Plezier hebben in wat je doet!

foto: Nelson en Sifedien met de kinderen uit Lage MIerde en hun Japanse vrienden