Restanten kerk boven water
 
Hulsel – De restanten van de in 1888 afgebrande kerk mogen weer zichtbaar worden. Het is een van de ideeën voor het versterken van het culturele erfgoed dat naar boven kwam bij het uitwerken van de IDOP-ideeen in Hulsel. Sjef van Herk die de plannen mee uitwerkt ziet er wel brood in.
“We hebben een mooi dorp, alleen zie je dat niet altijd. Veel van de mooie dingen uit het verleden zijn aan het oog onttrokken. Door publicatieborden te plaatsen met informatie over hoe het er vroeger uitzag kunnen mensen vroeger en nu vergelijken. De restanten van de voormalige kerk aan de Kerkweg zijn daar een mooi voorbeeld van.”
De oude kerk brandde af in de nacht van 22 oktober 1888. De hitte van de brand was zo enorm dat de klokken smolten, de pastoor kon maar met moeite tegen gehouden worden om het tabernakel te redden. De oorzaak van de brand werd nooit achterhaald maar de parochie was in één klap veel dierbare bezittingen kwijt. De restanten van de kerk werden in de loop van de tijd overwoekerd door bomen, de plek staat nu bekend als het Hulselse park.
Van Herk denkt bij het versterken van de cultuurhistorie ook aan een start- en rustpunt voor wandel- en fietsroutes. “We willen Heemkundegroep De Mierden betrekken bij het uitwerken van de plannen,” zegt hij. “Zij zijn in dit soort dingen goed thuis.”