Paarden, vijgen en kijkers.

 Geen Reusel kermis zonder paardenmarkt

ED 13 sept 2010

Reusel – De paarden- en ponymarkt waar elk jaar de Reuselse kermis mee geopend wordt kende zaterdag veel paarden, veel kijkers  maar iets minder kopers. “D’n handel is volledig weg,” zei een besnorde Belgische handelaar. Hij laat zijn kennersoog over de paarden gaan en ziet dat er weinig paarden van eigenaar wisselen.

Mara Smets (12) uit Budel heeft haar eigen pony bij die ze wil verkopen. Ze heeft met haar vader afgesproken dat ze  ‘Jojanneke’ te gelde mag maken. “325 euro,” zegt ze met heldere blik. Ook als haar vader een ommetje over de markt maakt gaat de handel verder maar meer dan nieuwsgierige blikken levert het niet op. “Het is een grote shetlander met zijn 86 cm ,” promoot ze verder.

 

“Of er nu veel of weinig handel is, de paarden en ponymarkt is en blijft een begrip,” zegt Piet Sanders van de paardenvriendjes die de markt organiseren. “De geschiedenis van deze markt gaat terug tot ver in de vorige eeuw. Aanvankelijk stonden de paarden in de Lensheuvel, sinds we een eigen manege hebben speelt het gebeuren zich af bij de Meulenhoai. Het bleef door de jaren heen altijd een laagdrempelig gebeuren. De verkopers hoeven zich tevoren niet aan te melden en voor de bezoekers is de toegang gratis.”

Dat de handel nu even wat minder is maakt voor het aantal bezoekers niet uit schat Sanders in. “Er staan zo ‘n 150 paarden en pony’s te koop, daaraan kun je zien dat de paardenhouderij leeft.

Intussen probeert Mara Smets haar Jojanneke bij enkele andere meisjes onder de aandacht te brengen. “Paarden zijn lief en schattig,”zegt ze. Het is voor haar de verklaring waarom bij de jeugdruiters meisjes in de meerderheid zijn.

Een rij verder dan Jojanneke gaat een pony voor 125 euro van de hand. “Daarmee mag je niet klagen,” bromt de verkopende partij. “Verkoop je hem niet dan moet je weer met de handel naar huis en ben je nog niet van de kosten af.”