pastoor kiest eieren voor zijn geld

 

oktober 2017

Na tal van conflicten, een protestmars om zijn vertrek te eisen en zelfs ontvoering van de maagd Maria, vertrekt pastoor Karel van Roosmalen. Verschil van inzicht over de leer met Bisschop Gerard de Korte wordt nu als reden genoemd. zijn ( ex) volgelingen in Reusel de Mierden weten wel beter.

Van een afstand beschouwd lijkt het gebeuren met de halstarrige herder iets van een soap te hebben. Het ene schandaal was nog niet geluwd of het volgende was er al. Maar voor de gelovigen in de vier parochies die in 2014 fuseerden was het een drama. 

Nadat hij eerder al stennis maakte bij parochies in Hoogeloon en Waalwijk, ging hij er meteen met gestrekt been in na zijn komst naar Reusel Hulsel en de Mierden. De sluiting van drie kerken was nog maar het voorspel, het geruzie met droeve nabestaanden die een waardig afscheid willen van hun naasten was veel erger. De gemeenschapshuizen kregen er al snel een nieuwe functie bij, maar eigenlijk waren er alleen maar verliezers.

Waar drie eeuwen terug de beeldenstorm nog de gelovigen de kerk uitjoeg, gebeurde het nu van binnen uit door de voorganger zelf. De kapelaan die bekend stond om zijn begripvolle diensten, kon al na een week zijn biezen pakken, zijn huishoudster volgde een week later. De voorgangers van de avondwaken in zowel Hulsel als de beide Mierden volgden, ze werden niet eens bedankt voor vele jaren belangeloze inzet. Ook de kerkkoren ontkwamen niet aan de toorn van mijnheer pastoor en in hun kielzog vertrokken op twee na ook alle bestuursleden van de parochie.

Moeder Maria

Bij de sluiting van de kapel van Lindenhof in Lage Mierde gebeurde er iets wat niet voor mogelijk werd gehouden. Op een donkere avond eigende hij zich alle attributen toe, ook datgene wat eigendom van de inwoners was. Hieronder een Zeer bijzonder Mariabeeld.

Wie de term ontvoering bedacht heeft werd nooit helder, maar ineens was de pastoor nationaal nieuws.

nieuwe richtlijnen van de Bossche Bisschop zouden nu de laatste duw gegeven hebben.  Maar uit de gesprekken met de parochianen die eerder de protestmars organiseerden denken er het hunne van. Het werd achteraf een vreedzaam protest maar de impact is niet te onderschatten. Frank Rovers die het geruzie en getreiter meer dan zat was, ging er op 1 mei van dit jaar al van uit dat het een kwestie van tijd zou zijn dat Van Roosmalen vertrekt. Rovers wil zich zeker niet op de borst kloppen, het enige wat hij zich afvraagt: waarom tot 1 januari wachten?

Of er voor de Clemensparochie nog een nieuwe herder gevonden wordt, is nog niet duidelijk. Vanuit Den Bosch werd eerder nog een gebrek aan priesters aangevoerd om hem niet te ontslaan.  Met het zelf opstappen is dit ineens niet relevant meer.