Verenigingsloods laagdrempelige voor verenigingen

ED Maart 2014 

Reusel – Een verenigingsloods van ruim 900 vierkante meter waar elke vereniging een stuk kan huren om materialen op te slaan.. Op de kruising van Denestraat en Wilhelminalaan in Reusel verrijst binnenkort een acht meter hoge tent waar alle verenigingen uit Reusel-De Mierden terecht kunnen.

De initiatiefnemers, Patric Lavrijsen (Reusel) en Jan Wouters (Lage Mierde) kregen van Peter – de Smalle- Van Herk de accommodatie bijna in de schoot geworpen.

“We waren al erg lang over het idee aan het nadenken maar misten een concreet plan,” zegt Lavrijsen, zelf lid van de Raad van Elf van narrendonk. “Veel carnavalsverenigingen kampen met een gebrek aan ruimte om de spullen op te slaan. We merken ook een terugloop aan lege schuren om de carnavalswagens te bouwen. Toen we vorig jaar op twee momenten met alle verenigingen in gesprek waren, bleek dat er nog meer vraag naar ruimte is dan we al ingeschat hadden. Van de toneelvereniging voor de rekwisieten, de stichting jeugdbelangen en vooral ook de kleinere carnavalsgroepen.”

De vraag aan een gezamenlijk onderkomen leefde al langer, eerder was het terrein aan de Wilgenspot in beeld als locatie.

“Met de gemeente zijn we overeen gekomen om aan de entree van Reusel, een plaats te krijgen. De vergunningen zijn nagenoeg rond en ook met de financiële dekking moet het goed komen,” zegt Lavrijsen. “We willen nog sponsoring per meter mogelijk maken om uiteindelijk de huur zo laag mogelijk te houden.”

Lavrijsen en Wouters verwachten dat het onderkomen niet alleen voor de opslag van materialen gebruikt zal worden. “Er hebben zich nu al enkele verenigingen gemeld die er hun carnavalswagen willen bouwen. Ook willen we er creatieve workshops gaan geven. De grotere carnavalsclubs hebben zich al aangeboden om de technieken van het wagenbouwen over te willen dragen op de jongeren. Daarom hebben we vanaf het begin ook de jongerenwerker bij het project betrokken.”

Als alles meezit verrijst de tent van Peer van de Smalle binnenkort op de plek van de voormalige gemeentewerf. Voor de jongeren van de Big Smiles en ‘Bendegek’ kan het niet snel genoeg gaan. De bruikbare spullen van hun carnavalswagen moeten opgeborgen worden en het plan voor de optocht van volgend jaar komt er al weer aan.