Uren in de duinen voor het perfecte plaatje

Pedro Peijs gaat voor de dubbel

 Januari 2018

 

Bij de jaarlijkse expositie van de Amateur Fotoclub (AFC) plaats was Pedro Peijs (58) uit Lage Mierde een van de deelnemers. Bij deze tentoonstelling kan het publiek de ingezonden werken beoordelen en nomineren voor de publieksprijs. Peijs won deze prijs al eerder, waaronder vorig jaar. Ook dit jaar investeerde hij weer de nodige uurtjes voor een nieuw perfect plaatje.

,,Deze keer was ik erop gebrand om een foto in de storm te maken. Ik heb nauwlettend de weerberichten gevolgd en toe er zwaar weer aangekondigd werd, ben ik naar Scheveningen gegaan. Met de vuurtoren als decorstuk bij de zee, kon ik mijn mooiste plaatje schieten. Het is een van de foto’s die ik dit jaar voor de tentoonstelling aanlever.”

Bij de tentoonstelling in de Kei in Reusel, die voor het publiek gratis toegankelijk was, tonen de leden van AFC hun mooiste werk van het afgelopen jaar. Doordat elke bezoeker zijn/haar drie mooiste werken nomineert, ontstaat er een dagklassement. De foto die het vaakst genomineerd wordt is de winnaar. Naast de individuele foto’s zijn er ook prijzen voor de beste serie. Op dit onderdeel werd Peijs afgelopen jaar derde en de twee voorgaande jaren won hij ze.

,,Er zijn veel aspecten die een rol spelen om de foto top te krijgen,” legt hij uit. ,,Natuurlijk moet je hét moment hebben en daarbij ook het juiste licht en de goede compositie. De winnende foto van vorig jaar kwam min of meer bij toeval tot stand. We waren voor een nacht in Thorn en bij een avondwandeling begon het te regenen. Ik had maar een klein toestel bij me, maar door het licht van de straatlantaarns, in combinatie met de glinstering van de regen, ontstond een mooi effect.”

Pedro werd jaren terug op het spoor van de fotografie gezet toen hij een oude black-box camera vond die van zijn vader was geweest. ,,Die had zelf nooit geen tijd gevonden om foto’s te maken,” legt hij uit. ,,Ik begon gewoon wat te knippen en merkte dat ik het leuk vond. Toch duurde het nog jaren voor ik een foto-opleiding ging volgen, nu vier jaar terug. Toen ik daarmee klaar was, wilde ik er meer mee doen en meldde me bij AFC in Reusel. Nu beoordelen we op twee clubavonden per maand elkaars werk. Hierdoor blijf ik de uitdaging houden, er zijn dan ook nog veel dingen die ik in de toekomst nog vast wil leggen.”

Dit jaar kwam de winnende foto niet van zijn hand, maar dat maakt de uitdaging voor hem het komende jaar alleen maar groter.