Peter van de Maas in finale Keiebijters

 Januari 2016

 In de Helmondse zaal Traverse bereikte Peter van de Maas afgelopen week tot grote hoogte. Met zijn buut Jo van ‘t Relatieburo bereikte hij een van de vier finaleplaatsen bij het hoogst haalbare in zwetsland: de finale bij het Keiebijters kletstoernooi.

Peter begon zestien jaar terug in zijn eigen Hilvarenbeek met het tonpraten. Bij het auwmeuten van de Pezeriken zag hij zijn uitdaging met zijn eerste buut: Pirke d’n Dreuge.  Hij had vanaf dat eerste moment een goed gevoel bij het optreden en besloot er meer mee te doen. Hij ging ook in andere zalen spelen en vierde twee jaar lang successen met zijn eerste typetje.

Na d’n Dreuge volgen andere creaties, zoals Pirke d’n Archeoloog (hij vond een opgraving die gedateerd was als ‘voor Christus’), Pirke De Politie, Pirke de Mister en Pirke Safari.

Af en toe was de Bekenaar nog te zien in zijn eigen dorp Hilvarenbeek, maar het merendeel van zijn optredens waren in de regio en soms zelfs verder weg. Zo won hij enkele jaren terug het Gelders kampioenschap en werd in 2014 kletskampioen van Groot Deurne.

Door al zijn optredens kent hij veel zalen van binnenuit en hij weet als geen ander dat er overal anders gereageerd wordt.

Maar gevraagd worden door de Peperbussen of de Haoiboeren is toch even wat anders dan gevraagd worden door de Helmondse Keiebijters. Daar vindt in zaal Traverse de jaarlijkse strijd om de Zilveren Narrekap plaats en het is een van de weinige wedstrijden waar je je niet voor in kunt schrijven: je kunt er enkel om gevraagd worden om deel te nemen.

Toen hij een telefoontje kreeg om dit jaar deel te nemen wist hij: hier ligt mijn kans voor een nog grotere doorbraak.

‘Ik ben nu twee jaar bezig met mijn buut als Jo van ’t Relatieburo,’zegt hij in een reactie. ‘Ik heb al diverse try-outs gehad, vaak in kleinere zaaltjes, om te ervaren hoe de grappen vallen. Het hangt van veel factoren af of iets een succes wordt en doorgaans is een typetje pas na twee jaar op zijn best. Wat dat betreft is het nu een mooi moment om te ervaren war ik sta.

Bij de Keiebijters komen er in totaal twaalf kletsers uit in de drie voorrondes en elke voorronde wordt in een samenvatting uitgezonden door Omroep Brabant.

Eerder al plaatsten Andy Marcelissen en Arjan Compen zich voor de finale, waar de vier beste tonpraters uitkomen. Bij de voorstelling die afgelopen week plaats vond, maakten Van de Maas en Kitty Goverde het viertal finalisten compleet. Doordat de derde en laatste voorronde aanstaande zaterdag pas uitgezonden wordt (en de finale zondag) is hij twee dagen lang op tv bij Omroep Brabant te zien.

De finale zelf heeft dan al plaats gevonden: vrijdagavond 29 januari.

En is er al spanning aan de Diessenseweg?

‘Nou, een klein beetje wel,’ verklapt hij. ‘Je weet dat er meer ogen op je gericht zijn dan alleen van de mensen in de zaal. Dit is het grootste en zeker ook het mooiste toernooi in dit genre en uiteraard wil je er dan het beste van maken. Daarnaast speel je naast het publiek ook voor een jury.’

 

vervolg: