Peter van de Maas opnieuw in finale bij de Keiebijters

 Januari 2018

Als zaterdag 27 januari de vier finalisten zich opmaken voor de finale van het Keiebijters kletstournooi in Helmond, is daar opnieuw Peter van de Maas bij. Als Peerke de Schoolmister mag hij als laatste in de ton om een gooi te doen naar misschien wel de meest prestigieuze titel van Brabant.

Je hebt kampioenschappen zoals het Brabants kampioenschap of het Gelders Kampioenschap. Maar wie Keiebijters zegt, weet dat daar de overtreffende trap ligt. Het is ook niet voor niets dat Omroep Brabant zowel de voorrondes (op zaterdag 27 januari) als de finale (een week later) in zijn geheel uitzend. Voor Van de Maas is met zijn tweede finale na vier deelnames weer een doel in zicht.

“Ja, het begon allemaal zo’n achttien jaar geleden, in het jaar 2000. Ik wilde in Hilvarenbeek ook wel eens aan dat Ouwmeuten mee doen en schreef een buut voor een typetje dat mij wel lag: Peerke d’n Dreuge. Ik kreeg al meteen veel waardering en merkte ook al snel dat er vraag was om mijn buut ook buiten de dorpsgrenzen van Hilvarenbeek te laten zien. Enkele jaren later schreef ik een volgende buut met Peerke Safari en vanaf toen was het elke winter volle bak.”

Peter merkte dat er een wereld aan je voeten ligt als je het publiek vanuit de ton kunt boeien. Dat hij dat kan bewees hij keer op keer. In 2005 al won hij de zeskernencup en het jaar daarna het open Gelders kampioenschap. In 2010 kreeg hij een wildcard bij de Keiebijters, waardoor hij voor het eerst in de ton mocht in de Traverse in Helmond. Na kletskampioen van Groot Deurne (2015) was hij een jaar later opnieuw bij de keiebijters, nu om er de finale te behalen.

“Al meteen bij het betreden van het podium voelde ik dat de zaal goed reageerde,” blikt hij terug op de laatste voorronde afgelopen zaterdag. “De grappen sloegen aan, ik kon goed de rust vinden om op het juiste moment terug te reageren en de jury was duidelijk onder de indruk.”

De andere drie finalisten die hij er tegen gaat komen zijn ook niet de minsten: Rob Scheepers, Boy Jansen en Rob Bouwman. Vier grote kletsers die strijden voor de zilveren Narrekap!

De jury concludeerde in de drie voorronden dat het niveau van de in totaal twaalf deelnemers bijzonder hoog was. De deelnemers komen enkel op uitnodiging in de ton, op zich is het al een grote eer om er deel te mogen nemen. In de laatste voorronde moest Peter onder andere afrekenen met Dirk Kouwenberg uit Nuland, winnaar van de Zilveren Narrenkap in 2017. De jury vond uiteindelijk zijn buut, als tandarts, niet goed genoeg om zijn titel te kunnen verdedigen. 

Wel van de partij is Rob Scheepers uit Helmond, met  'Theo van de thuiszorg'. Hij won al op diverse plaatsen en heeft ook al zijn eigen avondvullende theaterprogramma. Ook Rob Bouwman kan het als taxichauffeur nog maar nauwelijks bevatten,  net als Boy Jansen, met zijn creatie als Herman de Blijker. Maar één ding is duidelijk: voor allen ligt de lat hoog.

Peter over aanstaande zaterdag: Ik heb voorafgaand aan mijn optreden in de Traverse nog twee optredens meer in Helmond. Ik ben dan zelf goed opgewarmd dus daar kan het niet op stuk gaan.”

Na de finale, waarin niet Peter maar Rob Bouwman met de zilveren narrekap naar huis ging, was zijn teleurstelling niet al te groot. Hij was er weer bij geweest, op het mooiste podium van Brabant