Laatste Scheeper voor Jaon Jansen

Laatste deel uit zestig jaar oude rubriek
 
 
 Eindhovens dagblad 2009
Reusel - Als eind van deze week de 83-ste editie van heemkundeblad De Scheeper uitkomt, is dat voor het laatst met een bijdrage van Joan Jansen . De schrijver en verhalenverteller startte ruim zestig jaar geleden met zijn rubriek Hanna en Drika, in de laatste aflevering komen ze te overlijden.
“Ja, dat is het dan,” zegt Jansen als hij vanaf de keukentafel het leven overziet. “Ik ben nu 85 en merk hoe het leven me dingen afpakt. Enkele jaren terug mijn vrouw, nu mijn gezichtsvermogen. De krant lezen is er niet meer bij, ik heb het schrijven van Hanna en Drika nog een tijdje volgehouden doordat ik het bedacht en iemand anders voor me opschreef.”
Jansen kan het moment nog herinneren dat hij startte met de rubriek waarin Hanna en Drika op hun eigen wijze het leven gingen beschouwen. “Het was in de Indiëtijd, we brachten toen het blad De Brug uit. Twee van mijn broers dienden overzee en zij lazen op deze manier over het leven in de Kempen.”
Later schreef hij ook andere zaken zoals een toneelspel, en ook daar kwamen Hanna en Drika om de hoek kijken. Hij kan nu nog vertellen over de periode dat zijn stuk als revue werd gespeeld, meesterlijk moeten de rollen geweest zijn zoals Frans Kerkhofs en Harrie van het zwarte Jantje de verzonnen figuren neerzetten. Toen in de jaren tachtig heemkundeblad De Scheeper er kwam ging zijn rubriek met de twee cultfiguren daarin verder.
Hanna en Drika waren aanvankelijk sigarenmaker en boer en ze beleefden wat iedereen hier meemaakte. Tien jaar terug maakte hij al de laatste aflevering die deze week gepubliceerd wordt.
“Ik wist dat er ooit een laatste keer zou zijn. Misschien mag ik blij zijn dat ik het nog zo lang heb mogen doen,” zegt hij.
Behalve voor Hanna en Drika is het stoppen van zijn pen ook het einde van andere verhalen. Hij beschreef dertien jaar lang alle straten van zijn dorp en nog zo veel andere dingen.
Joan Jansen, de verhalen kent hij nog, maar zijn pen doet er voortaan het zwijgen toe.