'In Lage Mierde gebeurde niets dus doe ik het zelf maar'

weekbladen 2000
 
Het 'Hedonisme' als de kunst van het genieten.
Fles van het dak tijdens kerststorm.
De 5,5 meter hoge champagnefles die ooit bij hem het straatbeeld rond het Lage Mierdse Dorpsplein bepaalde werd op kerstavond door de eigenaar naar beneden gehaald. Door de stormachtige wind vond Peter Heuvelmans het niet langer verantwoord om het gevaarte te laten staan. Lage Mierde hoeft echter niet te wanhopen: de champagne kan tijdens de jaarwisseling gewoon knallen.
Peter Heuvelmans liet in het licht van enkele schijnwerpers opnieuw de enorme champagnefles neer zetten om het nieuwe jaar in te knallen.
"Even speelde ik nog met de gedachte om de 1 meter hoge dop vol met vuurwerk te doen, zodat het tijdens de jaarwisseling echt kan knallen. De Lage Mierdenaren kunnen rustig blijven slapen want het vuurwerk kwam er uiteindelijk niet in maar het ontwerp van de fles is een fraai stuk architectuur op zich. "Het uitgangspunt was exclusiviteit. De millennium wisseling die zich aandiende leek een feest te worden zoals nog nooit vertoond". Met verbazing zag Heuvelmans vervolgens de ene na de andere 'millennium aktiviteit' afvallen. "Veel evenementen gingen niet door en hier in Lage Mierde is het helemaal armoe troef," zegt de ontwerper die vaker opvalt door zijn niet alledaagse ontwerpen. Terwijl alle dorpen in de regio toch wel een aantal festiviteiten en activiteiten rondom de millennium wisseling hadden merkte Peter Heuvelmans dat het aan Lage Mierde niet besteed was. Ondanks een lonkende subsidiepot van de gemeente waren de Lage Mierdse organisaties en verenigingen niet te bewegen om dorpsactiviteiten te organiseren en ook buiten Lage Mierde verwordt de millennium nacht meer en meer tot een doorsnee kerstfeest, zo is de mening van Heuvelmans.
Nadat de ontwerper met zijn medewerkers in de zomer al het idee uittekende vond hij een ondernemer uit Baarle Nassau bereid om het ontwerp te maken. Het werd uiteindelijk een grote ballon van gewapend doek, die van onderuit vol met lucht geblazen wordt. Een motortje in de dop zorgt ervoor dat 300 fiberglas draden steeds van kleur veranderen. Vijf grote touwen houden de fles op zijn plek en het etiket van de champagne verwijst naar het bureau van Heuvelmans.
Dat de fles al direct na de millennium nacht van het dak gaat is niet waarschijnlijk. Voor de architect mag hij nog wel langer als blikvanger fungeren maar veel zal afhangen van de weersomstandigheden. Ondanks de stevige spandraden vangt het gevaarte veel wind en of het nog een storm kan overleven is nog maar de vraag. Voor Peter Heuvelmans is het een extra uitdaging. De man die het Hedonisme als de kunst van het genieten graag in de praktijk brengt is niet te beroerd om uit de band te springen. "Er wordt veel geluld en weinig gedaan, daar doe ik dus niet aan mee" zo zegt de man die de daad bij het woord voegde.
HW 2000