Van Beeks gemeentehuis naar Reusels pluche

Peter van de Noort nieuwe wethouder

 augustus 2016

Hooge Mierdenaar Peter van de Noort (55) is geïnstalleerd als nieuwe wethouder in Reusel-De Mierden. Van de Noort sluit daarmee een roerige periode in zijn gemeente af. Na het stoppen van wethouder Toon Antonis hoopt hij daar weer de rust en stabiliteit terug te brengen

 

Augustus 2016

 

Op het gemeentehuis van Hilvarenbeek is hij al vijftien jaar een vertrouwd gezicht. Als ambtenaar op de afdeling ruimtelijke ordening kent hij de gemeentelijke organisatie van binnenuit. De gemeentepolitiek kent hij nog wat korter: In de huidige raadsperiode, die startte in 2014, kwam hij voor de partij Samenwerking in de Raad van Reusel-De Mierden.

Nadat men binnen deze partij op zoek ging naar een opvolger voor Antonis, was de keuze voor Van de Noort snel gemaakt. ‘Maar dan gebeurd er in korte tijd ook enorm veel, zo blikt hij enkele weken later terug.

‘Het viel natuurlijk niet helemaal uit de lucht dat ik benaderd werd voor deze post,” geeft hij toe. ‘Ik heb natuurlijk het proces van Toon Antonis van zeer nabij gevolgd, ook al had ik persoonlijk weinig invloed op datgene dat tot zijn aftreden leidde. Maar ook al houdt je in je er achterhoofd een klein beetje rekening mee dat dé vraag kan komen: als het zover is en men vraagt of je beschikbaar bent als wethouder, dan is het toch even slikken.’

Begin juni werden de gesprekken over zijn beschikbaarheid en motivatie gevoerd en hij was maar wat blij dat hij dat voor zijn vakantie af kon ronden.

‘Ik moest ook in gesprek met mijn werkgever, de gemeente Hilvarenbeek. Daar snapte iedereen wat er gebeurde en hoe uniek deze kans is. Maar als je in zo’n korte tijd vertrekt dan wil je niet dat daar het schip vast loopt. Ik was op ruimtelijke ordening veel met vergunningverlening bezig en dat moet toch ook doorlopen.’

Uiteindelijk werden de afspraken gemaakt en werd het voornemen wereldkundig gemaakt. ‘Ja, toen kon ik met een gerust hart op vakantie gaan,’ zegt de nieuwe wethouder die woensdag 24 augustus zijn eerste officiële werkdag als wethouder had.

Peter wil de komende week benutten om verder kennis te maken met de ambtenaren waar hij van nabij te maken krijgt. Ook wil hij zich uitgebreid bij laten praten door de overige leden van het college.

‘Zoals het er nu uitziet neem ik de portefeuille van Antonis naadloos over,’ weet hij nog te melden. Dat betekent dat hij de zorg met alle WMO taken aan te sturen krijgt. Maar daar hoort ook de burgerparticipatie bij, iets wat hem op het lijf geschreven is. In de tien jaar dat hij voorzitter was van de Dorpsraad Hooge Mierde zat hij vaak aan de andere kant van de tafel. Daardoor kent hij het belang van participatie uitstekend. ‘Goed, het gaat nu voorlopig over een periode van 1,5 jaar. Ik kijk nog niet verder en houdt overal rekening mee,’ zegt hij.

Over zijn nieuwe aandachtsgebied wil hij nog wel kwijt dat zijn eerste beeld is dat daar alles goed op orde is. ‘Antonis heet wat dat betreft stevig aan de weg getimmerd en een goede organisatie achter gelaten,’ stelt hij tevreden vast.