Petra van Gompel 50 jaar in de zorg

september 2017


Petra tussen haar collegas Diny en Carmen

Hapert - Vandaag (vrijdag 1 september) viert Petra van Gompel (64) dat ze vijftig jaar werkt in de zorg: en dat nog steeds bij dezelfde werkgever. Waar ze ooit begon bij Sint Jozefzorg in Eersel, veranderde dat later in De Donksbergen en nu Lunetzorg. ,,Het werken met mensen met een beperking voelde nooit als werken," zegt ze. ,,Daarom doe ik er naast mijn baan nog het nodige vrijwilligerswerk bij. Ook Jan, mijn man heb ik besmet met dit virus. Hij chauffeert als vrijwilliger op de bus als er activiteiten zijn, daardoor hebben we altijd iets te bespreken aan de keukentafel.”
Petra begon in augustus 1967 als aspirant medewerker en werkt nu als begeleider dagbesteding.

,,Ik ben de oudste uit een groot gezin, mee aanpakken en voor elkaar zorgen zat er altijd al in. Ik mocht helaas niet doorleren, waardoor ik op veertienjarige leeftijd in de afwaskeuken bij huize Sint Jozefzorg in Eersel stond. Ik wilde dolgraag de zorg in en haalde daarom in mijn vrije tijd de vooropleiding om op mijn zeventiende met de zorgopleiding te starten. Dat was meteen een dag per week naar school en niet meer dan vier dagen per maand vrij. Wij woonden in Duizel waardoor ik niet intern mocht, dat vond ik wel jammer."
Petra startte op een woongroep en stapte later over als begeleider dagbesteding. Dat doet ze nog steeds, nu op een groep in Bergeijk. Ze bouwde in een halve eeuw mooie contacten op met collega’s maar ook met cliënten, waarvan ze er sommigen al vijftig jaar kent.
,,Ik vind het nog steeds elke dag een feestje als ik tussen de cliënten sta. Hen een leuke dag bezorgen en eraan bijdragen dat ze een mooi leven hebben, daar doe ik het voor. Ik kan me dan ook maar moeilijk voorstellen dat ik over anderhalf jaar met pensioen ga. Ik weet nu al dat ik dan als vrijwilliger verder ga."
Terugkijkend op een halve eeuw werken in de zorg, mist ze de strengheid van de nonnen niet. Ze koestert wel de mooie herinneringen en de vele mooie momenten die er waren. Die mooie momenten waren er ook bij wandelclub De Ramblers waar ze al jaren een van de drijvende krachten is. Na de receptie vandaag heeft ze maandag  nog een klein feestje met 'haar' cliënten. ,,Daar doe ik het altijd voor dus daar geniet ik nog het meest van,” zegt ze.