Piet Michiels ‘mister zwerfvuil’

 ED oktober 2011

Reusel – Alle straten zonder zwerfvuil. Het is de droom van Piet Michiels (70) uit Reusel.Op 9 november organiseert hij weer de Reuselse ‘zwerfvuilactie’, waar hij eerder al tientallen vrijwilligers voor op de been kreeg. Het hele jaar door bedenkt hij hulpmiddelen om het ophalen makkelijker te maken, een vuilniszak op wieltjes is zijn nieuwste uitvinding.

“Jaren terug al hield ik de straat waar ik woon schoon omdat ik beheerder ben van het voetbalveld van buurtvoetbalclub Rodeho. Het veld ligt langs mijn huis en ik wilde geen rotzooi in de straat. Gaandeweg werd het opruimen uitgebreid, toen ik een eerste oproep plaatste voor vrijwilligers meldden zich er zeven aan.”

Het voorbeeld dat Michiels zelf had gegeven werd een olievlek die steeds verder uitwaaierde.

Het jaar daarna gingen we al met vier groepen op weg, we besloten toen ook de scholen erbij te betrekken. De kinderen waren er wel voor te porren en ook vanuit de gemeente werd het positief gestimuleerd.”

Piet bleef door de jaren heen gestaag werken aan zijn missie om alle straten in zijn gemeente schoon te krijgen. “Het is echt te gek wat mensen weg gooien en wat er langs de weg ligt. We krijgen moeiteloos tientallen vuilniszakken vol tijdens een actiedag.”

Voor 9 november hebben zich al weer een elftal helpers gemeld, de vuilniszakken en de knijpers staan al klaar. “We hebben al enkele keren een steuntje in de rug gehad waardoor we materialen aan konden schaffen. We kunnen nu enkele tientallen personen voorzien van veiligheidskleding en een knijper. Hierdoor kunnen wij ook andere verenigingen ondersteunen zoals onlangs buurtvereniging ’t Overschotje in Lage Mierde.

Piet Michiels, aanvoerder van het Reuselse ZAP-team: de zwerf-afval-pakkers. Als vrijwilligers zich nog aan willen melden om op 9 november mee te helpen kunnen ze zich melden bij de balie van de gemeente Reusel-De Mierden.