Kanjer van de week

 Hilverbode augustus 2014

Piet van Leeuwen kan het niet laten

 De jeugd groeit op met sport en eenmaal volwassen blijft de huidige generatie sporten. Van voetbal tot wielrennen, van wandelen tot hockey.

Een van de absolute sport coryfeeën van Hilvarenbeek is Piet van Leeuwen (63). Hij begon ooit als beloftevol wielrenner waarna hij vooral opviel door het organiseren van wedstrijden en koersen. Hij haalde de triathlon naar Hilvarenbeek en slaagt er nog steeds in om de wielerronde van Hilvarenbeek leven in te blazen.

Niet in het laatst is hij ook het voorbeeld voor zijn eigen zoon Patrick, die succesvol in het wielrennen is en die hij volgt en begeleidt.

Toch kan Piet senior het niet laten om zelf ook nog op het stalen ros te klimmen.

Zo werd hij afgelopen week gespot in de uitslagen van de Grafschaft ATB Marathon in Duitsland. Op een verdienstelijke 29-te plaats stond hij in de categorie masters-3 (50 plus) in de uitslagen.

Piet legde daarbij de 59 km af in 3 uur en 44 minuten.

Terugkijkend was zijn reactie nuchter, zoals hij nuchter kan zijn. Op vakantie in Sauerland met zijn maat Ad Schalkx die samen met hem besloot de uitdaging aan te gaan: ook Ad haalde ongeschonden de finish.

Het is temeer een prestatie van formaat omdat de omstandigheden zwaar waren door de vele regenval. In 59 kilometer moesten er ruim 1600 hoogtemeters overwonnen worden.

Naast het zelf deelnemen blijft Piet een voorbeeld voor anderen. Zo reed in dezelfde wedstrijd Diessenaar Rob van Gestel de marathonafstand van 109 km  in 4 u 50 min. Het leverde hem een 8-ste plek op in zijn categorie masters-1.

Op diezelfde afstand finishten Jasper Klessens (Diessen) en Jan Smolders (Hilvarenbeek) zij aan zij in een tijd van 5 u 42 min.

Piet van Leeuwen, inspirerend voorbeeld voor vele anderen. Hij blijft de sport in Hilvarenbeek en daarbuiten een warm hart toedragen en door te blijven sporten bewijst hij het voordeel daarvan voor iedereen die het wil zien.