Zaalvoetbal overleefd op het nippertje
Pim Abrahams houdt Beekse zaalvoetbal levend
 
September 2019
 

Saved bij the bel. De Beekse zaalvoetbal competitie kan dit jaar toch van start gaan, nadat zich op het aller-allerlaatste moment een achtste team aandiende. Het horror-scenario waarbij het bestuur af zou treden, waardoor de Beekse bond ophield te bestaan, kon op het allerlaatste moment de ijskast in.
 “Dit was echt niet normaal,” zucht Peter Abrahams als hij enkele dagen na de memorabele maandag terugblikt. “We waren al in vergadering met het bestuur en eigenlijk was het bestuur en daarmee de totale organisatie opgeheven. We hadden ons een doel gesteld: er moest voor de vergadering zich een achtste team gemeld hebben, maar dat was niet gebeurd. Terwijl het overleg nog net niet afgehamderd is gaat mijn telefoon en ik zie dat het mijn zoon Pim is. Ik twijfel even: opnemen of niet. Gelukkig besloot ik tot het eerste.”
Aan de andere kant van de lijn zit Pim Abrahams (29) en hij is de hele avond in de weer geweest om met zijn vrienden te overleggen.
“Het spelen in de zaal doe ik al vanaf mijn twaalfde,” blikt hij terug. “Nadat ik bij de selectie van Hilvaria kwam, kwam het voetballen in de zaal op een laag pitje. We hebben bij Hilvaria de laatste jaren mooie tijden beleefd en dat slokte me helemaal op.”
Pim, in het dagelijkse leven accountmanager bij bierbrouwer AB Inbev, was in het team van Hilvaria jarenlang de motor op het middenveld en de laatste jaren de laatste man. Maar op zijn 29-ste maakte hij de keus om op het veld een stapje terug te doen, daarom speelt hij nu in het vierde van Hilvaria.
“Meer van mijn vrienden hebben dit stapje terug gemaakt,” legt hij uit. “Daardoor is het ook weer makkelijker om het voetbal in de zaal er langs te doen. Ik wist via mijn vader van de problemen in de Hilvarenbeekse zaalvoetbalbond HZB en het ging me aan het hart als het zaalvoetbal hier helemaal ter ziele zou gaan. Daarom heb ik het initiatief genomen om mijn maten te bellen, het enige probleem was dat ik ze die avond niet allemaal kon bereiken.”
Pim, die eerder in de zaal uitkwam voor het team Hispohal 2,  speelde ook nog voor sponsor Jan v Hees voegersbedrijf en Abrahams bouwmaterialen.
“Het klinkt vreemd, maar met ons nieuwe team hebben we ook al meteen een sponsor gevonden,” zegt Pim. “Het is Yanga Sportswater, we hebben daar veel vertrouwen in.”
Nu het achtste team zich op de valreep gemeld heeft, kan de competitie al snel opgepakt worden. Er gaat op de woensdagavond gespeeld worden en Pim ziet met zijn nieuwe team wel kansen om in de top mee te doen.
“Diverse spelers in ons team komen uit het eerste van Hilvaria, dus kwaliteit is er genoeg,” zegt hij. “We hebben zo’n man of acht nodig, (er wordt gespeeld met 5 spelers in het veld en enkele wissels op de bank) en dat is nog niet helemaal rond. Ik hoop op het aanzuigende effect dat we de laatste plekken in ons team ook nog gevuld krijgen.”
Zijn vader Peter kon de vergadering van vorige week maandag met een zucht afsluiten. Dankzij zijn eigen zoon is het zaalvoetbal in Hilvarenbeek weer voor een jaar gered. Om structureel te blijven bestaan en om het tiende lustrum vol te maken, zal er wel structureel jeugd in moeten gaan stromen. De topdagen dat er 32 teams twee avonden lang de Beekse sporthal vulden zijn van lang vervlogen tijden en zullen wellicht nooit meer terug keren. Maar Beek zonder zaalvoetbal? De familie Abrahams moet er nog niet aan denken!