Praktijkonderwijs de boer op

ED april 2012

Lage Mierde – De tijd dat het onderwijs enkel vanuit de schoolbanken gedoceerd werd is gepasseerd. Naast schoolonderwijs en stages is er een doelgroep die het vooral moet hebben van het ervaren in de praktijk. De onderwijsinstelling PiusX in Bladel bouwt op dit moment aan een nieuw onderkomen voor deze doelgroep. Daarnaast komt er samenwerking met particulieren die onderwijs op locatie mogelijk maken. De boerderij van Ingrid en Ferd van de Ven aan de Meirweg in Lage Mierde is zo’n plek.

De boerderij  ondergaat op dit moment een metamorfose. Het melkvee dat eerder de weiden begraasde verdween, maar het uitzicht op de weiden bleef. Op de plaats van de koeienstal staat nu een praktijklokaal voor de leerlingen van het  PIUS X-College: praktijkonderwijs op locatie. Naast dit praktijkonderwijs starten ze er ook een groepsaccommodatie met 28 bedden en een recreatieruimte.

 Het opmerkelijke verhaal van de Van de Ven’s begint bij carnaval. Al  vijf jaar hebben ze in de periode voor de carnaval zo’n vijftig jeugdige carnavalsbouwers over de vloer en zien daarbij wat ze met elkaar kunnen verwezenlijken. De jongeren komen vanaf een  jaar of dertien en gaandeweg groeien ze in creativiteit en kundigheid. Ze leren er ontwerpen, timmeren lassen schilderen en bovenal samenwerken. Het bracht de Lage Mierdenaren op het idee om er meer mee te doen. In gesprek met de praktijkschool in Bladel bleken die verlegen te zitten om een ruimte waar net deze groep zich in de praktijk kan bekwamen.

Al tijdens de bouw van de accommodatie werden de leerlingen ingeschakeld. Ze maakten de deuren van de verblijven, legden de buitenpaden mee aan en hielpen met de inrichting van de ruimten.De lat ligt er hoog voor wat betreft duurzaamheid. Van de robuuste balken in het plafond tot de zonnepanelen op het dak. De warmte komt uit de grond. Het gebouw gaat op in de robuuste omgeving met direct uitzicht op de Neterselse Heide. Rond de boerderij zijn al de eerste proeftuinen aangelegd waar de praktijkleerlingen aan de slag kunnen.

‘De een is theoretisch goed en hier gaat het om een groep die het vooral van de praktijk moet hebben,’ legt Ingrid van de Ven uit. Ze hoopt in de toekomst ook de afdeling zorg uit deze doelgroep nog aan te kunnen spreken, wellicht in combinatie met de groepsaccommodatie waar alle faciliteiten aanwezig zijn voor de minder mobiele gasten.

Op 3 en 4 mei is er van 14.00-20.00 uur een Open Dag.  van de boekingen die tot 1 juni geboekt worden, wordt 10% gedoneerd aan de actie Alp Dhuzes.

 foto:Ferd en Ingrid van de Ven