‘Publieke zondaar’ wilde geen boegbeeld zijn

Hostie-gate beheerste carnavallend Reusel
 
 ED 9 maart 2010 door: Tim de Zeeuw en Harrie Wenting

Een gewone barman uit Reusel die het middelpunt van de belangstelling wilde zijn als prins, maar dat werd om zijn geaardheid. Door de kerk weggezet als publieke zondaar, naast de gescheiden stellen, en iedereen die ongetrouwd samenwoont.
 
Reusel - De Wereld Draait Door, Paul de Leeuw, Der Spiegel, De Telegraaf. Alle media wilden zo graag aan zijn lippen hangen. Gijs Vermeulen (24), beter bekend als Prins Gijs d’n Urste uit Reusel, ontving geen communie omdat hij praktiserend homo is. Het land stond op zijn kop, maar Gijs bleef rustig.
Dat de kwestie zo groot zou worden – zijn naam levert 168.000 hits op bij zoekmachine Google – had hij nooit kunnen bevatten. „Ik was niet bezig met de communie, maar met Prins Carnaval zijn. Het programma was al zo druk, dat ik blij was met een paar uurtjes slaap hier en daar.”

Het voorval werd door de media opgepikt en daarmee werd er een wond van de katholieke kerk opengereten die na verloop van tijd steeds meer begon te stinken. Hostiegate was geboren.
Als publieke zondaar, zoals hij wordt omschreven in het parochieblaadje van Reusel, mocht hij niet deelnemen aan de communie. Nu mag dat wel, maar de eventuele gevolgen zijn voor eigen rekening. „Dan mag 98 procent van de mensen niet deelnemen heb ik gezegd tegen de pastoor. Ik kon zo de mensen aanwijzen die ook niet ter communie mogen gaan.” Als reactie kreeg Vermeulen een lang relaas waaruit ‘geen echt antwoord voortkwam’.
Na het gesprek met de pastoor begon het bij Vermeulen langzaam te dagen dat wat besloten was, niet door de beugel kon. „We zijn met de carnavalsstichting om de tafel gegaan om te kijken wat we moesten doen. Ze wilden eigenlijk allemaal niet ter communie gaan, maar ik vind dat iedereen gewoon moet doen waar hij het meest gelukkig mee is. Toen we de pastoor het probleem voorlegden, verschuilde hij zich achter de regels van de kerk.”
Vermeulen is wel blij met de brede discussie die het voorval heeft opgeleverd. „Maar ik weet niet of het zin heeft, elke partij heeft een mening die uiteindelijk toch niet wordt bijgesteld.”
De prins wil als niet-praktiserend katholiek echter geen boegbeeld van homoprotest tegen de kerk worden. Die opstelling heeft Vermeulen gedurende de hele affaire gehad.
Wel neemt hij de kerk het een en ander kwalijk. „Ze hebben regels die zo vaag zijn, dat ik me afvraag of ze die zelf wel begrijpen. Ik ben altijd op communie geweest in andere kerken. Ze zitten dus totaal niet op een lijn.”
In Reusel heeft de gebeurtenis ook veel impact gehad. „Ik heb van veel mensen positieve reacties gehad. Sommigen lieten zelfs weten hun kerkbijdrage opgezegd te hebben.”
Vermeulen weet een ding in ieder geval zeker: „De ideeën voor de carnavalswagens van de volgende optocht liggen nu voor het oprapen.”