Vijf uur bussen voor muziek in de mis

Reusels koor koestert nieuwe dirigent

 

ED januari 2011

 

Reusel – Rachel Vroom-Barnard is sinds enkele weken de nieuwe dirigent voor gemengd- en jongerenkoor in Reusel. Als ze begint met het aangeven van de akkoorden heeft ze er al een reis van minimaal vijf uur opzitten: ze komt met boot, bus en trein helemaal vanuit Texel. Ze reist daarbij langs het gros  van alle parochies in Nederland om uitgerekend in helemaal in het zuiden te stoppen.

“Ja, hier in Reusel gebeurt nog voldoende in de kerk,” zegt ze met een ondeugende glimlach. Ze heeft net een marathon repetitie achter de rug waarbij ze op kousevoeten dansend achter het orgel stond. Als de sopranen het Avé Maria inzetten kan zelfs een eenzame bezoeker het kippenvel op zijn rug niet verbergen.

“Mijn leven bestaat helemaal uit muziek al zo lang ik me kan herinneren,” zegt de Texelse. “Eigenlijk wou ik operazangeres worden maar dat werd het niet. Ik kwam na mijn muzikale opleiding wel terecht in de wereld van piano en later de orgelmuziek. Ik dirigeerde op diverse plaatsen, gaf privélessen en bleef ook altijd zelf actief optreden. Toch was het zoeken naar een passend koor een lange weg.”

Met de lange weg bedoel ze niet alleen de grote reisafstand tussen Den Hoorn en Reusel. “Er zijn nog maar erg weinig kerken waar traditioneel gezongen wordt. Mijn opa was dominee en ik wilde al van jongsaf Katholiek worden. Uiteindelijk duurde het lang want ik heb me pas enkele jaren terug laten dopen. Hier in Reusel vind ik de echte beleving van het geloof maar vooral ook de beleving rond dat geloof. De mensen zingen netjes, ik wil er nog graag wat aan schaven. Ik vind het een uitdaging om mooie liturgie te maken, als de mensen blij uit de kerk komen ben ik ook blij.Rachel vindt muziek en liturgie nauw verwant aan elkaar. “Als je met elkaar zingt gebeurd er iets met je, ik heb dat nog elke keer als ik voor zo’n koor sta. Weet je, eigenlijk heb ik gewoon de mooiste baan van de wereld.” 

Dat die mooiste baan ruim 350 kilometer van huis is deert haar niet. “Ik ga nu rondkijken voor een woning in Reusel. Oké, mij proeftijd zit er nog niet op maar ik heb er wel vertrouwen in. Ik zie naast de kerkkoren nog wel mogelijkheden om privéles voor piano en orgel te geven, mijn man is nog thuis op de gitaar.”Rachel uit Texel. Nieuwe leerlingen, zowel oud als jong, mogen zich nog bij haar melden, ze kunnen zich daarvoor melden bij de pastorie. Ze heeft nog ruimte genoeg in de koorbanken.

De Reuselse kerk was soms in het nieuws maar de realiteit is wel dat de banken er nog regelmatig vol zitten en er wordt nog elke dag een mis opgedragen. Bij veel van die missen wordt uit volle borst gezongen.