Kermis rustig op gang ondanks bieroorlog

 ED sept 2013
 

Reusel – De kermis in het Reuselse centrum kwam maandag nog wat rustig op gang, maar niet alle neuzen stonden er dezelfde kant op.

Mark Dirkx (27)  was om 9.30 uur de eerste bezoeker die zich meldde. Hij moest nog een half uur wachten tot de tap open ging, maar toen het bier eenmaal stroomde, bleef het stromen. Op de Wilhelminalaan stonden diverse biertenten die bemand werden vanuit vijf horecazaken. Daar deed John Peeters van D’n Bonn niet aan mee. Op straat werd er gefluisterd dat hij niet tevreden was over de verdeling van vorig jaar, zelf wil hij er geen commentaar op geven. Met 1,50 voor een pilsje dook hij wel fors onder de bierprijs van de andere biertenten op straat, waar 2,00 euro de standaardprijs is.

Mariette Coolen die in een van de biertenten op straat staat, maakt het niets uit. Ze werkt normaliter met haar man in een eigen bedrijfje. “Met Reusel kermis is alles anders,” zegt ze. “Het is het enige moment van het jaar dat ik dit doe en ik geniet net zoveel als de gasten aan de andere kant van de bar.”

Timo Peeters en zijn vrienden van het Oktoberfest hebben intussen andere dingen omhanden: zij verzorgen het gratis ontbijt op straat. Op een wagen klutst Bart Jansen de eieren in de pan en op grote bladen worden de broodjes struif door Geert Jansen (17) verdeeld. Hij is leerling timmerman, maar nu werkt hij voor het eerst mee aan het struifbakken. “We willen wat meer publiciteit voor het oktoberfest dat 11 oktober plaats vindt,” glundert hij. “Dat lukt op deze manier wel.”

Als Emiel Blauwhof een uur na de opening zijn rondje over het bierterrein maakt ziet hij dat de gasten  toestromen maar dat er nog veel ruimte leeg is. “Het is een trend aan het worden dat groepen samen ergens eten en dan pas naar het kermisterrein gaan. Met het broodje struif willen we de mensen eerder uitnodigen,” zegt hij.

Ook het prijsdansen dat om elf uur start, kent een langzame start. DJ Ruud Wouters verzorgt de muziek voor het dansen maar zijn prijzen blijven lang in de tas. Een worst, een bloemkool en als aanjager een grote bos prei worden pas verdeeld als er meer gedanst wordt en er sprake is van enige competitie. “Er moet eerst wat meer bier geconsumeerd worden,” is zijn conclusie.

Daar is de groep van Mark Dirkx en Sander Hoeksema al mee bezig. “Bieroorlog of niet: Reusel kermis blijft vooral gezellig,” lacht Sander.