Reusels Gemengd Koor viert 90-ste verjaardag
Nieuwe leden nodig om de 100 vol te maken

 klik voor preview....
 
Juni 2018
Rien Mommersteeg kan al 60 jaar terug kijken op het zingen in het gemengde koor. Hij kent alle noten als zijn broekzak!
In 1928 werd in Reusel een nieuw koor opgericht, de gemiddelde leeftijd van de zangers was toen zo’n dertig jaar. In de hoogtijdagen van het Koor stonden er meer dan tachtig  zangers en zangeressen, nu zijn er nog zo’n vijftigtal actieve leden terwijl de gemiddelde leeftijd tot boven de zeventig is gestegen.
,,Op weg naar ons honderdste jubileumjaar hebben we dringend nieuwe leden nodig om het koor nieuw leven in te blazen,” zegt penningmeester Toon Ten Have.
Bij de oprichting van het koor had caféhouder Sjef van der Heijden een liederentafel voor ogen. Er werd naast het zingen ook begonnen met toneeluitvoeringen door het gezelschap, dat toen nog uitsluitend uit mannen bestond. Pas vanaf 1950 traden de dames toe en werd het koor gemengd.
De repetities waren aanvankelijk in diverse cafés, maar vanaf 1959  in het patronaat van de Fraters,” weet Rien Mommersteeg (83) nog te vertellen. ,,We konden toen na de wekelijkse repetitie geen borreltje meer drinken, dus daar moesten we wel een veer laten.”
Mommersteeg (erelid) is nu in het koor de zanger met de langste staat van dienst (61 jaar).
Bij de bouw van De Kei werd het Reusels Gemengd Koor de eerste vaste gebruiker, waardoor het daar nu de oudste vereniging is. Door het koor werden in de loop der tijden steeds grotere klassieke werken ter hand genomen, zoals de Kronungsmesse van Mozart en het Weihnachtsoratorium van Bach. Ook het Requiem van Fauré staat nog steeds op het programma en binnenkort zal weer De Paukenmesse van Haydn ten uitvoer worden gebracht.
Het koor treed op zaterdag 16 juni (vanaf 18.45 uur) weer aan voor een jubileumconcert dat plaats vindt in de Reuselse kerk. Dit keer is het optreden samen met het bevriende gemengd koor Sint Caecilia uit Berkel-Enschot, dat dezelfde dirigent heeft (Wim van Zantvoort). Bij deze uitvoering zal behalve  Missa in Tempore Belli (Paukenmesse) van Haydn o.a. ook Four Coronation Anthems van Händel en het Te Deum van Dvorak worden uitgevoerd. Voor deze gelegenheid wordt het  koor begeleid door een 40-koppig strijk- en blazersorkest  en enkele  solisten. Op zondagmorgen 17 juni wordt dit alles nog eens overgedaan in de St. Caeciliakerk van Berkel-Enschot.
 
Zangers en zangeressen die zich bij het koor aan willen melden, kunnen dat doen via het mailadres van het Reusels Gemengd koor reuselsgemengdkoor@gmail.com.
,,Het is de moeite waard om bij zo’n koor mee te zingen,”  zegt Toon ten Have. ,,De sfeer is er goed en de muzikale beleving hoog.