Reuselse duofietsen van stal
‘Eindelijk weer per fiets naar een terrasje’
 
April 2010

Margriet van der Leegte en Ad van Limpt testen de duofiets met een eerste ritje

,,Ik fietste altijd graag een naar een terrasje maar dat lukt al jaren niet meer,” zegt Wilma van Laarhoven (82) uit Reusel. ,,Maar nu gaat het weer gebeuren, vrijdag 12 april kan ik al voor het eerst mee.”
De kersverse stichting Duo-fiets Reusel zette gisteren (vrijdag 5 april) alle lichten op groen om met vier duo-fietsen en een rolstoelfiets te gaan rijden. Drijvende kracht Ad van Limpt trapte samen met Margriet van der Leegte van de VanderLeegtefoundation de eerste meters weg. Daarna stonden de wielen niet meer stil.
,,Ik was als begeleider met de zonnebloem op vakantie en zag daar hoe een duofiets mensen uit hun isolement kan halen,” zegt Ad van Limpt. ,,Terug in Reusel liet het me niet los en ik merkte al snel dat het plezier om erop uit te gaan groter is als je dat groepsgewijs doet. Dat gaan we nu ook doen, de planning voor de komende weken ligt al klaar.”
Van Limpt zocht vrijwilligers en had er al snel meer dan vijftig bij elkaar. Hij richtte een eigen stichting op en vond een vaste stalling.
In de Hollandershoeve keken 54 vrijwilligers naar het de eerste meters die het gebruik in gang zette. Kees Kokken, een van die vrijwilligers, kan niet wachten tot hij aan de beurt is om mee te gaan. ,,Het is een fijn gevoel om bij te dragen dat de minder mobiele mensen ook mee naar buiten kunnen,” zegt hij. ,,Ik heb begrepen dat de terrassen van Den Bockenrijder in Esbeek tot het aan Wilde Zwijn in Postel bereikt kunnen worden, mede door de elektrische ondersteuning.”
Voor Wilma van Laarhoven maakt het niet uit bij welk terrasje er aangelegd gaat worden. ,,Ik vind alles leuk,” zegt ze. ,,Ooit kon ik zelf met de auto rijden en later alleen nog met de fiets. Nu komen er weer nieuwe mogelijkheden, ik kijk er echt naar uit.”
Na het officiële startsein konden vrijwilligers en deelnemers meteen hun eerste testrit maken.
,,Alle vrijwilligers hebben de afgelopen maand al proefgedraaid, waarbij ze ook ene keer de rol kregen van passagier,” legt Van Limpt uit. ,,Daardoor kunnen ze zich optimaal inleven in het gevoel van de passagier.”
Terwijl de elektrisch aangedreven fietsen hun rondjes draaiden op de Hollandershoeve, keken de alpaca’s verbaasd toe.
,,We hebben verschillende bronnen aangeboord die dit initiatief mogelijk hebben gemaakt,” legt Van Limpt uit, met een cheque van de Rabobank nog in zijn handen. ,,Ook de gemeente Reusel-De Mierden staat er positief tegenover, omdat het perfect past in het doel Samen Doen”.
Deelnemers die zich aanmelden betalen vijf euro per rit, daarin zit een consumptie op een terras bij inbegrepen.