Ria Wissink van podium naar coulissen

Januari 2017

Hooge Mierde – Als op 21 januari de toneelclub Hooge Mierde de eerste uitvoering geeft van Extra hulp op de eerste hulp, heeft Ria Wissink (64) geen plankenkoorts meer. Na 35 jaar op het toneel staat ze nu voor het eerst vóór de groep, nu als regisseur. ,,Toneel is en blijft leuk, maar dan wel met een luchtig stuk, zoals nu een klucht,” zegt ze.

Vijfendertig jaar terug was ze er in Hooge Mierde al bij, toen daar de toneelclub opgericht werd. ,,Ik kende toneel van de KPJ en ik kwam op het podium met een invalbeurt nadat de hoofdrolspeler ziek werd. Ik speelde Maria in een kerstverhaal, ik kan de tekst nu nóg dromen.”

Vanaf het moment dat ze besloot om niet in, maar vóór de groep te gaan staan, liep ze wel meteen tegen een probleem aan. ,,We zitten niet erg dik in onze spelers, dat was al de reden dat we vorig jaar droog stonden. Nu kwam ik één man tekort. Ik ging zelf in mijn kennissenkring rondkijken en daar werd ik getipt om met Harm Bruinincx(24) te gaan buurten.

,,Ik was wel erg verrast toen ik de vraag kreeg,” vult Harm aan. ,,Mijn dagen zijn al goed gevuld met mijn werk, waar ik de klok rond voor van huis ben. Toch besloot ik het te doen. Ik wil graag ervaren hoe het is om in de huid van een ander te kruipen,. Ook al is het in dit geval in die van een saaie inspecteur. Ik speel nu iets wat ik helemaal niet ben, een serieus persoon die nergens om lacht. Ik hoop ooit nog eens een olijke rol te mogen spelen, dat ligt mij nog meer, denk ik.”

Extra hulp op de Eerste Hulp op  is een avondvullende klucht waar de dolle situaties elkaar snel opvolgen. Het stuk speelt zich af  in  Medisch Centrum Hooge Mierde, waar het tijd wordt dat de oude, vergeetachtige dokter een jonge opvolger krijgt.

Harm Bruinincx speelt de rol van Roel Buikstra, die langs komt omdat hij  een ongelukje heeft gehad, maar gezien de toestand van het ziekenhuis, blijft hij net even wat langer. Met allerlei idiote verwikkelingen en verrassende wendingen tot gevolg. 
De klucht komt op 21,27 en 28 januari vanaf 20.00 uur in zaal De Schakel in Hooge Mierde op de planken. De
toegangsprijs is  7.50 euro. Reserveren kan via de website www.toneelhm.nl. of via tel: 0622039686 

Toneel leeft nog steeds in Hooge Mierde. op de foto vlnr: Jan Valckx, Joke van Gool, Jolanda Jongen en Dré van den Borne