Goed Gek met verhalen uit het leven gegrepen
Rian Meulenbroeks schrijft boek
 
September 2019
 
 
Je groeit op in de Kempen en de hele wereld lijkt een speeltuin. Maar dan word je ouder en je ziet dat niet iedereen van die speeltuin kan genieten. Rian Meulenbroeks (52), geboren en opgegroeid in Lage Mierde, werkt al 30 jaar in de psychiatrie. Ze zag er veel en schreef er een boek over, met veertig levensechte praktijkverhalen, gebundeld tot één geheel.
 “Toen ik jong was wilde ik mensen helpen. Samenwerken en creatief bezig zijn. De psychiatrie bleek een doelgroep die me erg boeide Er trokken schrijnende gevallen aan me voorbij, ik ontmoette bijzondere mensen en maakte heftige situaties mee. Ik zag de decentralisatie bij de GGZ. Patiënten die in de jaren zeventig en tachtig nog in grote instituten woonden, moesten ineens weer zelfstandig gaan wonen. Met de komst van de WMO zag ik bovendien veel mensen tussen wal en schip glijden. De media wekt soms de indruk dat elke verwarde man gevaarlijk is; als Michael P. Ik wil laten zien dat dit zeker niet het geval is. Vanuit mijn eigen ervaringen begon ik te schrijven over wat ik tegenkwam. In bijna elk verhaal beschrijf ik een patiënt. Daardoor heeft elk verhaal een eigen lading. Soms gaat het over suïcide en soms over iemand die ontzettend manisch is. Natuurlijk heb ik de namen en omstandigheden zo aangepast dat niemand herkenbaar is. Ik schreef verhaal na verhaal, tot ik de verhalen langs elkaar begon te leggen en er een boekwerk ontstond.”
Rian, haar ouders wonen nog in Esbeek, merkte dat het schrijven haar goed af ging. Maar op het moment dat haar boek zich in haar hoofd vormde, vroeg zij zich af: Vanuit welk perspectief beschrijf ik mijn verhaal, welke doelgroep wil ik ermee bereiken en wat beoog ik ermee? Toen haar werk op papier stond, gaf ze haar boek in eigen beheer uit, begon actief te netwerken en toen hing er ineens een Nederlandse radiomaker aan de lijn.
“Ja, de NPO, van het programma Spraakmakers! Op 22 augustus zat ik in de studio in Hilversum, dat was een hele belevenis. Ik, de jongste dochter van Piet de smid uit Lage Mierde, was ineens schrijfster, een rol die echt nieuw is voor mij. Maar het voelt wel goed want op deze manier kan ik anderen een inkijkje geven in de wereld van de Psychiatrie; een wereld die voor veel mensen onbekend is en waarvoor meer positieve aandacht mag zijn.”
Was het schrijven van de verhalen al een mooi proces dat zich in twee jaar tijd ontvouwde, de reacties van mensen die haar boek gelezen hebben, zijn helemaal hartverwarmend voor haar. “Ik hoor dingen als ‘in één ruk uitgelezen,’ dat raakt me dan wel,” zegt ze.
Het boek Goed Gek heeft 172 bladzijden en is te koop voor achttien euro. Het is te bestellen via de website van Rian (www.werkenmetgekken.nl) of via de boekhandel.
Isbn 9789402188011