Rien Mommersteeg 60 jr koorlid

 

oktober 2016

 

Als zaterdag 12 november de Krönungs Messe van Mozart wordt uitgevoerd door het Reusels Gemengd Koor, is daar Rien Mommersteeg (81) zeker bij. Zijn aanwezigheid is zelfs de aanleiding voor dit optreden: het is voor hem de viering van zijn diamanten koorjubileum.

“Toen ik in 1956 in Reusel kwam wonen was ik nog niet getrouwd. Ik kwam in een kostgezin en het eerste wat ik er deed was me aanmelden bij het koor. Ik had eerder in mijn geboorteplaats Tilburg al in drie koren gezongen.”

Bij het Reuselse gemengd koor merkten ze al snel er een kartrekker bij te hebben. Rien zong met verve de tenorstem, maar meldde zich ook aan in het bestuur en zelfs was hij ruim dertien jaar voorzitter.

“Toen ik me aanmeldde was de gemiddelde leeftijd rond de dertig jaar. De samenstelling van het koor wisselde vaak, op het dieptepunt hadden we nog maar veertien leden over. Vanaf de jaren negentig legden we de lat weer hoger en groeide het koor weer: nu hebben we zestig leden. De gemiddelde leeftijd is ook meegegroeid.

Rien deed in zijn zestig jaar bij het koor veel meer dan zingen alleen. “Samen met kapelaan Verhoeven waren we betrokken bij de bouw van de Kei. Het werd ons thuishonk waar we al vanaf het begin wekelijks repeteren. Het is dan ook uniek dat Verhoeven op 12 november een van onze gasten is.”

Minder lovend is Mommersteeg over de rol van de huidige pastoor Van Roosmalen. “Wij zorgden er voor dat diensten in de kerk ongelofelijke kerstvieringen werden. Nu zijn we gewoon door hem de kerk uitgezet. Hierdoor wordt de Krönungs Messe niet in Reusel gezongen, maar in de Sint-Jozefkerk in Arendonk. Ik heb veel meegemaakt in Reusel,” zucht de 81-jarige zanger. “Van werken bij de douane, tot de zorg voor mijn zoon met een handicap. Nu woont mijn vrouw in een verzorgingshuis en is mijn grootste hobby nog steeds het zingen. Het is mijn alles en daarom niet te verteren dat we deze jubileumdienst nu niet in ons eigen Reusel kunnen houden.”

Het optreden op 12 november start om 18.00 uur. De uitvoering wordt ondersteund door het orkest van Taetske Stroucken en met medewerking van een tiental gastzangers.