Gouden stokje Rinus van Hamond in de kast

 

ED november 2012
 

Hilvarenbeek/Hooge Mierde – Harmonie Sirena uit Hooge Mierde neemt 24 november afscheid van dirigent Rinus van Hamond. De 73-jarige Hilvarenbekenaar legt dan het dirigeerstokje neer dat hij vijftig jaar vast had. Gedurende een halve eeuw stond hij voor meerdere harmonieorkesten en maakte daarnaast ook nog veertig jaar als uitvoerend musicus deel uit van het Brabants Orkest

In Hooge Mierde haalde hij Sirena uit de anonimiteit van de vierde klasse.

“Vanaf het moment dat ik aan mijn eerste solistenconcours deelnam, ging het me muzikaal voor de wind.” Als Rinus van Hamond vertelt over vijftig jaar dirigeerwerk, straalt de jeugdigheid nog van hem af. “Veel met jongeren omgaan houd je jong,” lacht hij.

Hij kreeg al na zijn eerste solistenconcours het advies om naar het conservatorium te gaan. Die studie ging voor de wind, mede door een beurs van de Staat. Al op zijn 17-de kon hij bij het Brabants orkest aan de slag gaan waarmee hij voor even de jongste beroepsmuzikant van Nederland was. Vanaf zijn 23-ste begon hij met het leiden van orkesten. Hij stond voor orkesten in Tilburg (Orpheus), Hilvarenbeek (Concordia) en het Heineken-orkest voor hij Sirena ging leiden.

“Toen ik in 1999 in Hooge Mierde kwam, speelde Sirena al ruim twintig jaar in de vierde klasse. Ik zag er wel een uitdaging in en durfde er meteen mijn snor op in te zetten.”

Wie de Bekenaar in die tijd kende, weet wat dat betekent. Zijn puntsnor was een jarenlang gekweekt model,  maar bij de tweede promotie op rij ging het mes erin. “Ik zag er de gein wel van in,” zegt de dirigent. “Zittend op het biljart werd het een feestelijke ontharing. De muzikanten waren boven zichzelf uitgestegen en ik had het er graag voor over.”

Het tekent volgens hem de sfeer van Sirena. Een dorpsharmonie met grote muzikale kwaliteiten. “Op zijn tijd was er gein maar er werd ook veel serieus geoefend. Voor een concours organiseerde ik een hele oefendag, we kregen het nooit voor niets.”

Ook na zijn afscheid blijft van Hamond in de muziek, bij Sirena nog als uitvoerend klarinettist en daarnaast nog bij enkele orkesten.

“Ik hoop wel dat de jeugd voor de harmoniemuziek blijft kiezen,” zegt hij. “Ik merk overal een lichte terugloop, misschien wel door de crisis. Dat is jammer.”

Op 24 november heeft hij vanaf 19.30 uur zijn laatste optreden. In zaal De Schakel vullen oud-leden  de huidige bezetting van Sirena aan. Nog één maal heeft hij dan het stokje in handen dat hij al bij zijn eerste optreden kreeg. Het fiberstokje van 30 cm met een kort houten handvat, binnenkort ligt het in de kast.