Rob Derks neemt afscheid van sportraad

Januari 2018

 

Hij wilde de kar trekken tot er een nieuw zwembad en sporthal aankomt. Met de nieuwe sportaccommodatie in aanbouw, ziet hij dat het zover is en stopt hij als voorzitter van de sportraad. Het is een (voorlopig?) einde van zijn inspanningen als vrijwilliger voor tal van Beekse verenigingen. Maar net over de toekomst van de vrijwilligers, maakt hij zich nog het meest zorgen.

 “We woonden nog maar net in Hilvarenbeek, toen onze dochter van toen zes jaar oud lid werd van de Dokkelaars. Er was een tijdwaarnemer nodig en ik meldde me aan.”

Als Rob Derks (59) terug kijkt op zijn activiteiten bij de Sportraad, maar ook bij de Dokkelaars, wordt al snel duidelijk dat hij niet op een uurtje meer keek.”

Geboren in Breda en via Goirle in Friesland terecht gekomen. Maar vanaf 1989 werd het Brabant en dan nog wel: Hilvarenbeek. “Wij merkten al snel dat het verenigingsleven hier goed ontwikkeld was. Veel jongeren waren er lid van een sportvereniging en mijn kinderen wilden niet achter blijven.”

De Dokkelaars waren de eersten die profiteerden van zijn inzet voor een vereniging, maar het zou niet de enige vereniging blijven.

“Op enig moment kwamen er afgevaardigden van verenigingen bij Elastiek terecht, dat werd weer een nieuwe, mooie periode. Samen met zoveel andere vrijwilligers kon ik aan iets moois bijdragen. Hierdoor voelde ik, maar ook mijn vrouw, ons op zijn plaats.”

Rob bleef zich jaar in jaar uit inzetten voor de verenigingen, maar vergat ook het actief sporten niet., Al deed hij dat als toerfietser niet in verenigingsverband.

Sportraad

“Vanaf 1993 maakte ik deel uit van het bestuur van de Dokkelaars, daardoor volgde ik het wel en wee van sportend Hilvarenbeek. Tien jaar terug kreeg ik de kans om iets voor de Sportraad te gaan betekenen. Ik wist dat ik me dan niet voor één vereniging inzet, maar wel voor zo’n zestig tegelijk.

Ik had allerlei ideeën waar ik me mee bezig wilde gaan houden, om te beginnen om een goede sportvisie op papier te gaan zetten. Ik kan nu zeggen dat dit ook gelukt is, afgelopen jaren hebben we daar veel werk van gemaakt en nu ligt er het resultaat.”

Als hij met al zijn bestuurlijke ervaring een korte analyse maakt van de sport in de gemeente Hilvarenbeek, komt daar uit naar voren dat met name de jeugd tot zestien jaar goed vertegenwoordigt is bij de verenigingen. “Bij de jeugd ligt de basis, daar ligt de toekomst,” zegt hij analyserend. “Er ligt een groter probleem bij het werven van vrijwilligers. Zo zijn er op dit moment diverse verenigingen zonder voorzitter. Dat is verontrustend, want zonder bestuursleden en vrijwilligers kan een vereniging ook niet draaien.”

Rob verwacht dat de sportraad de komende jaren nog steeds goede dingen kan blijven doen, net zoals dat nu ook al gebeurd. “Je moet dan vooral denken aan zaken in de voorwaarden-scheppende-sfeer. Het meest in het oog springend is de organisatie van het jaarlijkse sportgala, maar er gebeurd zeker nog wel meer. Naast het opstellen van een nieuwe sportvisie, zijn we in gesprek met de gemeente en investeren we om de jeugd op de basisschool kennis te laten maken met tal van sporten. Hierdoor kunnen de jongeren ene weloverwogen keuze maken aan welke sport ze gaan doen. Want laten we wel zijn: een gezond leven heeft een sterke relatie met sport en bewegen.”

In de tien jaar dat hij als voorzitter van de Sportraad opereerde zag hij veel goede dingen ontstaan. Er gebeurde ook wel eens zaken waar hij zijn tenen voor bij elkaar knijpt. Het meest recente voorbeeld daarvan is de huidige discussie over het toekomstig beheer van de nieuwe sporthal en zwembad. “We moeten vooral oog hebben voor de realiteit,” waarschuwt hij. “Verenigingen als de hockeyclub en de tennisclub zitten zonder voorzitter. Vrijwilligers en bestuursleden werven is lastig op de dag van vandaag. Als ik dan ideeën hoor om met vrijwilligers daar de tent te gaan runnen, knijp ik mijn tenen bij elkaar. Ik hoop maar dat de Gemeenteraad wijze keuzes gaan maken en niet teveel aan luchtfietserij gaat doen.”

Met de jaarvergadering van 16 januari voor de boeg, ziet Rob de kans om een punt achter het voorzitterschap te zetten. “We werken met een periode van drie jaar en ook al voel ik me nog vitaal: het is nu een mooi moment om nieuw bloed in te laten stromen.”

Op dit moment  is er nog geen opvolger voor hem,  daarom kunne geïnteresseerden zich nog melden.

 


 

Barnevelder Cock.png

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8c/Barry_Bern.JPG/1024px-Barry_Bern.JPG

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/ff/Juletr%C3%A6et.jpg

ip =ijk

-h +er

-n