Roger van Korven dubbel wereldkampioen

Mooiste dwergpapegaai in Diessen gefokt

 Januari 2018

Diessenaar Roger van Korven voor de kooi waarin zijn prijswinnaars zitten

Met de mooiste zelf gekweekte dwergpapegaai en ook nog eens de meest gelijkende set van vier vogels, keerde Roger van Korven (47) afgelopen weekend terug vanuit Italië. Hij was daar in de stad Cesena voor het WK cultuurvogels en bereikte daar groot succes. Maar het is een succes dat niet zo maar komt aanwaaien!

 ‘’Ik was nog jong en mijn oom kweekte de mooiste vogels. Ook mijn vader was ermee bezig, ik vond het weergaloos mooi. Steeds de mooiste eigenschappen in een vogel herkennen en het mooiste paartje bij elkaar zetten om er nog betere en mooiere nakomelingen uit te halen.”

Vanaf 1983 is het al zijn grote hobby en het is een hobby waar hij helemaal in op kan gaan. De ruim honderd vogels die hij aan huis houdt, kennen hun baasje van haver tot gort, net zoals hij hen helemaal kent.

,,Ik kan hier in Nederland nauwelijks aan wedstrijden deelnemen, omdat er nauwelijks concurrentie is,” legt hij uit. Het resulteerde in 2015 en 2016 al in deelname aan het wereldkampioenschap: dat hij ook die beide jaren al won. Het afgelopen jaar won hij niet, simpelweg omdat hij toen niet deelnam.

,,Dit jaar begon de opbouw naar het WK al in oktober. Dan worden de koppeltjes gevormd en als vanaf medio november de jongen geboren worden, kijk ik al hoe ze zich ontwikkelen. Hoe is het postuur, en als ze in de veren zitten: hoe is de kleur en hoe verhoud het zich tot elkaar. Eind december heb ik enkele vrije dagen genomen om binnen mijn eigen volière voor te gaan selecteren. Ik kijk dan welke vogels als viertal bij elkaar passen en welke vogel ik mee ga nemen voor het individuele kampioenschap.”

Van Korven kijkt in die periode niet op een uurtje en als zijn vrouw hem kwijt is weet ze waar hij is: in de vogelkooi. Begin januari gingen zijn vogels, om precies te zijn gaat het om de Arapanide Agapornis dwergpapegaai, al op transport naar Italië.

,,Ik weet dan dat ik ze een aantal weken kwijt ben. Ik geef ze over aan de verzorgers die er gedurende het kampioenschap voor zorgen. Daar moet je gewoon vertrouwen in hebben.”

Roger is lid van de Beerse vogelvrienden, waar hij gelijkgestemden vindt om zijn hobby te beoefenen.

,,Echt, toen ik hoorde dat ik opnieuw, nu voor de derde maal, wereldkampioen was, voelde ik een enorme trots. Het is mij zeker niet alleen te doen om kampioen te worden, maar áls het dan zover is, dan is die trots er zeker.