Grenslandtrekkers al 25 jaar internationaal

Mei 2017
Reusel/Arendonk - Met het oldtimer evenement van de grenslandtrekkers op 3 en 4 juni, wordt weer duidelijk hoe internationaal deze club van liefhebbers is. De leden - vooral mannen- en het bestuur, komen uit Reusel en uit Arendonk. De bestuursfuncties worden evenredig per land verdeeld, net als de activiteiten die ze houden. ,,Het gaat ons vooral om het koesteren van oude spullen en gebruiksvoorwerpen die ooit veel voor ons betekent hebben," zegt Nico van Gompel (48) uit Reusel. Hij kreeg zelf de liefde voor het historische materiaal met de paplepel ingegoten, omdat zijn vader ook al oud gereedschap verzamelde. Inmiddels doen ze dit samen.
,,Er zijn zoveel spullen en gereedschappen die hun nut en dienst bewezen hebben," legt hij uit. ,,Het kan om oude zagen of schaven gaan, maar ook om een oude tractor die weer opgeknapt wordt. Als ik een oude motor mooi stationair hoor lopen, dan vind ik dat kikken."

VZW (Vereniging zonder winst) de Grenslandtrekkers werd in 1992 opgericht door enkele verzamelaren van oude tractoren en landbouwmachines uit zowel Nederland als België. De vereniging heeft nu zo’n honderd actieve leden en ze zetten zich in om het oude materiaal onder de aandacht te houden. Naast veel boerderij-gerelateerde werktuigen, gaat het nu ook om oude woonwagens, oude brommers en historisch handgereedschap.

Bij de Oldtimershow, die aankomend weekend in Arendonk plaats vindt, wordt tevens het zilveren clubjubileum gevierd. Nico daarover: ,,Naast aandacht voor de oude spullen zorgen we ook voor een stukje gezellige muziek. Omdat het ons jubileum is, is er extra live- muziek en is de toegang gratis. Elk jaar zetten wij tijdens onze show een merk of type centraal, dit jaar is dat de Volvo Bolinder Munktell."
Naast de demonstraties van de voertuigen, oude ambachten en oude gereedschappen, is er een roofvogel demonstratie en een demonstratie boomklimmen. Voor de kinderen is er een spoorlijntje voor een stoomtreintje.
De oldtimershow vindt plaats op het terrein van de Roesthoef aan de Polderstraat in Arendonk. Zaterdag van 12.00-18.00 uur en zondag van 10.00-18.00 uur.