Ruud Coolen helpt schaatsploeg op weg

 Nieuwe training mogelijk met trainingstoestel
Reuselse student ontwikkelde hulpmiddel op verzoek van Gerard Kemkers
 
ED 2002
 
Reusel- Ruud Coolen (21) ontwierp voor zijn afstudeerproject aan de HTS een trainingsapparaat voor de schaatsploeg van Gerard Kemkers. Donderdag 26 juni verdedigt hij op de Fontys hogeschool de scriptie waarin hij het apparaat met al zijn principes beschrijft.
 
De prestaties van Jochem Uitdehaege en alle andere Nederlandse toppers kunnen de komende jaren weer een nieuwe impuls krijgen door het nieuwe toestel dat Ruud Coolen voor zijn studie werktuigbouwkunde ontwierp. In een tak van sport waar technische vernieuwingen een impuls aan de prestatie kunnen geven –denk aan de klapschaats- blijft onderzoek en ontwikkeling nog altijd een belangrijke factor.
 
Het verhaal van Ruud Coolen begint in feite bij de Amerikaan Erik Hayden die in het begin van de jaren tachtig opzien baarde met zijn zelf bedachte krachttrainingen. Met sokken over zijn schoenen, op een schaatsplank heen en weer schuivend, bouwde hij de kracht op om op de spelen in 1980 vijf gouden medailles te winnen. De krachttraining was in een klap een onderdeel van de schaatstraining geworden en technieken en trainingsvormen werden daarna verder verbeterd. De schaatsers en hun trainers kwamen daarbij echter steeds één belemmering tegen: de schaatsbeweging laat zich moeilijk exact nabootsen omdat het veel meer is als een beweging die van links naar rechts gaat.
 
“Dat was ook het begin van de opdracht waar mijn begeleider mee kwam,” vertelt Ruud Coolen. “Gerard Kemkers zocht naar een apparaat om de schaatsbeweging droog te kunnen oefenen. Hij had zelf al eens een trainingstoestel ontwikkeld, maar het voldeed niet aan alle eisen en wensen. De trainer van de Nederlandse TVM ploeg zocht toen contact met een HTS-er om zijn toestel te verbeteren”
Kemkers had al enige contacten in Eindhoven door de drukmetingen in de schaatsschoen die op de opleiding Podotherapie (ook Fontys) eerder verricht waren. Via docent/onderzoeker Ton de Lange, kwam de opdracht bij Coolen op ‘werktuigbouwkunde’ terecht. Voor Ruud Coolen, die net op zoek was naar een afstudeerproject kwam de vraag op het juiste moment. “Ik zag er wel een uitdaging in om er mee aan de slag te gaan: ik moest iets gaan bedenken waarvan het resultaat omschreven, maar het product was nog niet op de markt”.
 
Coolen ging aan de slag om de schaatsbeweging driedimensionaal in beeld te brengen en bracht alle weerstand principes in beeld. “Het gaat in feite om een beweging die je heel precies nabootst en waar je een weerstand aan kunt koppelen die bovendien nog instelbaar moet zijn. Grote aandacht moet er daarbij zijn voor de stand van het lichaam. Doordat je niet op het ijs bezig bent moet het lichaam extra gestabiliseerd worden. Een onderdeel van het nieuwe toestel wordt een dwarsbalk waartegen het lichaam van de sporter gefixeerd kan worden. De voet wordt op een slede geplaatst, vergelijkbaar bij een ‘legpress’, een voetdrukbank waardoor de voet schuin achterwaarts afgezet wordt.
Via een overbrenging wordt de beweging omgezet in de rotatie van een as die weerstand geeft. De weerstand,een elementair gegeven in het trainingsprincipe, is regelbaar.
Het blijkt in de praktijk geen enkele zin te hebben om de verkeerde spiergroepen te belasten en te trainen. Het toestel zoals dat nu ontworpen is kan straks in elke fitnesszaal geplaatst worden.
 
Omdat ‘zijn’ toestel tot nu toe enkel op papier bestond besloot Coolen om het zelf ook op schaal na te bouwen. Thuis in de serre staat nu het kartonnen model en hij is er maar wat trots op. “Omdat ik het apparaat in opdracht ontworpen heb, heb ik er verder geen zeggenschap over. Naar verwachting zal Gerard Kemkers het apparaat snel laten bouwen om ermee aan de slag te gaan, mogelijk al voor de voorbereiding op het seizoen 2003/2004. Ik zie het zeker mogelijk dat het toestel later op grote schaal aftrek zal krijgen: als de Nederlandse ploeg er beter door gaat presteren zullen andere landen snel op de stoep staan. Daarnaast is er ook de breedtesporter die tegenwoordig graag de sportschool bezoekt. Wat is er dan leuker dan in de zomer het schaatsen al te trainen.
Zelf heeft Ruud Coolen nog niet veel geschaatst maar als sportliefhebber volgt hij de verrichtingen van de Nederlanders graag. Komende winter zullen de prestaties van de Nederlanders met extra interesse gevolgd worden door hem.