Simon Vinken nestor van boerenclubje

 ED 2003
 
Landskampioen PSV heeft als geuzennaam ‘boeren’, wat vanaf de tribunes vaak gescandeerd wordt door de supporters. Maar verder de provincie in zijn er nog echte boeren te vinden die elke zondag de voetbalschoenen onderbinden. Neem Simon Vinken (57) uit Hulsel, bij zijn vrienden beter bekend als Sammie. In het dagelijkse leven veeboer en het oudste voetballende lid van VV Hulsel, de club die binnenkort het 60-jarig jubileum viert.
Zestig jaar voetbal in een dorp waar één op de vier inwoners actief voetballend lid is. Een dorp waar in vroeger tijden de pastoor nog wel eens de aftrap wilde verrichten en zolang de club toezegde om onder het lof niet te voetballen kon het zijn goedkeuring verdragen.
Simon Vinken meldde zich in 1964 aan bij de plaatselijke VV die toen ook nog de letters RK voerde.
Hij droomde al snel van triomfen en kampioenschappen maar in al de 42 jaar dat hij voetbalde heeft hij met zijn team nog nooit het kampioenschap mogen vieren. Simon sluit zelf niet uit dat er wel een relatie lag met het geringe trainen.
“Trainen? Dat is erg moeilijk voor een veeboer,” zegt hij. “Al die jaren was de trainingstijd precies onder melktijd en ik wilde het nooit riskeren om de koeien twee uur te laten wachten. Nee, zo ver wilde ik niet gaan. Wel op zondagochtend, dan begin ik iets eerde anders kan ik niet om 10 uur op het veld staan.”
Koeien en voetbal voor Simon Vinken en precies ook in die volgorde.Maar als vanaf 23 mei het 60-jarig jubileum van zijn club wordt gevierd wil hij er zeker bij zijn. Niet om op het hoogste niveau mee te voetballen, dat laat hij aan het eerste team over die op woensdag 24 mei de aftrap doen met een wedstrijd tegen het Kempisch elftal. Zijn club heeft in de daarop volgende dagen een programma waarin sport en cultuur elkaar afwisselen.
Maar feestgedruis of niet, voor Simon Vinken zelf is het bijzaak. Hij vindt het pilsje in de kantine nog altijd het lekkerst en een opstelling ziet hij nooit. ‘Ik ga altijd op dezelfde plek staan in het vijfde elftal en het komt altijd goed” lacht de nestor.