Boek van Sander Hoosemans
De juiste haan bij de juiste kippetjes
 
December 2019
 
 
 
Nee, hij had nooit kunnen bedenken dat er nog eens een boek over hem uit zou komen. Jozef Vingerhoets stond al talloze malen in de overzichten van shows en tentoonstellingen en bijna net zo vaak hoog in de uitslagenlijsten. Maar een eigen boek en dan ook nog een fotoboek in zwartwit?
Het boek Foktoom van Sander Hoozemans toont in 67 bladzijden een wel heel bijzonder leven.
Tussen Diessen en Haghorst staat een gewone boerderij. Maar wat is gewoon? In het leven van Jozef Vingerhoets was nooit iets gewoon. Al op jonge leeftijd fokken met varkens en daar de top bereiken. Tot er op enig moment een halsstarrige inspecteur kwam die hij de deur wees. Hij gooide meteen het roer om, want ook dat is Jozef. Ferme keuzes maken om alleen het allerbeste te bereiken en vervolgens vol gaan voor de gevolgen.
“Ik zocht een project bij het afronden van mijn foto-opleiding,” keek de geboren Diessenaar Sander Hoosemans nog eens terug. “Ik zat bij Jozef aan de keukentafel en daar begon hij vol vuur te vertellen over een toom kippen: een foktoom. Ik had meteen het gevoel: dat is het. Ik ga een boek maken en het moet dié naam hebben. Een toom kippen is een met zorg samengesteld geheel, in feite is een boek dat ook. Ik maakte honderden foto’s om er uiteindelijk een aantal te selecteren voor Foktoom. Ik kon daardoor niet alleen de foto’s maken, maar mocht ook iets moois creëren door de mooiste samen te brengen in dit boek. Daardoor voelde ik me ook een beetje Jozef.
Een zaaltje bij de Hercules op een vrijdagavond in November. “Doe de Gildezaal maar,” gaf Chris Aarts tevoren aan. “Anders hebben we nog zoveel leegte”. Maar nu veegde hij het zweet van zijn voorhoofd, vanwege het aantal stoelen dat er bijgeplaatst moest worden. Tientallen bezoekers moesten blijven staan en helemaal vooraan zat Jozef naast zijn Annie. Maar het stel was niet alleen gekomen want zijn favoriete haan keek samen met nog twee hennen en twee haantjes parmantig de zaal in.
Terwijl buurman Gertjan van Heijst de bijeenkomst aftrapt, zet de eerste haan het op een kraaien. Alsof het zo afgesproken is vallen de andere dieren hem bij: de toon is gezet.
Zijn grote snor omspant de bovenlip bij Jozef, zodanig dat het lijkt of hij altijd lacht. “Nu doet hij dat ook het grootste deel van de dag,” zegt ook zijn vrouw Annie. “We doen alles samen,” legt ze uit. “Daardoor genieten we ook beiden van het succes dat er telkens is.”
Maar wie het nieuwe boek van Sander Hoozemans doorkijkt, op zoek naar hét geheim van Jozef, komt een beetje bedrogen uit. Het is een publiek geheim dat hij een groot deel van zijn succes dankt aan het speciale dierenvoer dat hij zelf ontwikkeld heeft. Maar over de samenstelling van dat voer houdt hij nog steeds angstvallig zijn kaken op elkaar “Dat geheim neem ik mee in het graf,” zegt hij daarover.
Maar voor fotograaf Sander lag daar ook niet de focus. Hij wilde het gewone Brabantse leven in al zijn eenvoud vastleggen. Het leven waarvan eigenlijk verwacht was dat het er niet meer is. Dat maakte voor hem bij zijn eerste ontmoeting de verrassing alleen maar groter, nu kan iedereen die door het boek bladert zich laten verrassen.
Na de overhandiging van het eerste boek signeren Jozef en Sander samen nog de boeken. Jozef doet dat weer met precizie en gevoel, zoals hij dat met alles doet.
Het boek Foktoom bevat maar weinig tekst omdat Sander het afbreuk vond doen aan het geheel. De tekst die er in opgenomen is, is opgesteld door Diessense Saskia Meijs.
Het fotoproject voor het einde van zijn foto-vakopleiding, waar de fotos oorspronkelijke voor bedoeld waren, werd destijds afgesloten met een cijfer hoger dan een 9. Onder de bezoekers die afgelopen vrijdag het boek Foktoom in handen kregen, waren er velen die die waardering ook aan het boek willen geven.