Flaes geeft ijs vrij maar blijft onbetrouwbaar
Dit weekend nog niet officieel open

ED/Brada 3 febr 2012Esbeek/Lage Mierde – IJsclub De Flaes haalt deze morgen (vrijdag) het bord ‘verboden toegang op het ijs’ weg. Het schaatsen op het natuurven in Landgoed De Utrecht wordt hiermee vrijgegeven, maar het blijft schaatsen op eigen risico, zo meldt vice voorzitter Claus van Teeffelen. ‘Het bord ‘Onbetrouwbaar ijs’ blijft hangen,’ weet hij te melden nadat de Beekse ‘rayonhoofden’ bijeen zijn geweest.
De ijsclub die al vanaf 1933 actief is op natuurven De Flaes, baarde deze winter opzien met de aankondiging om verbalen uit te delen voor waaghalzen op het ijs. Waarnemend ijsmeester Ad Smolders daarover: “Deze waarschuwing heeft preventief gewerkt, men heeft respect getoond voor onze waarschuwing en er waren beduidend minder mensen op het eerste ijs. Dat ijs was gisteren (donderdag)nog slechts  4 cm dik, op een aantal plaatsen waren er zelfs nog wakken en ontbrak het ijs. Hierdoor blijft het nog enkele dagen onbetrouwbaar, het is voor ons de reden dat we dit weekend nog niet overgaan tot een officiële openstelling. Die wordt op zijn vroegst zaterdag 11 februari verwacht.’
Smolders kijkt ook nog bezorgd vooruit naar de sneeuw die voor vandaag (vrijdag) voorspelt is. Hij heeft zelf een driepoot ontwikkeld waarmee hij de plaatsen af gaat zetten waar tot donderdag nog de wakken waren. “In de loop van donderdag ging de wind liggen, na opnieuw een nacht strenge vorst verwachten we dat de ijsvloer nu wel dicht ligt. Het probleem is dat er op de plaats van de wakken dan nog maar twee centimeter ijs ligt, als het dan ook nog gaat sneeuwen zie je het verschil niet meer.”
Ook Smolders benadrukt dat het  ieders verantwoording blijft om het ijs op te gaan. “Wij gaan uit van acht centimeter voor veilig ijs, zoals  het er nu naar uitziet hebben we dat volgende week zeker bereikt.