Maria Hendriks opent nieuwe Schakel

 ED dec 2011

 

Hooge Mierde – Met de onthulling van het nieuwe logo is gisteren (vrijdag 9 december) MFA De Schakel, het nieuwe gemeenschapshuis in Hooge Mierde,  geopend. Maria Hendriks-van de Ven trok met hulp van haar neef Sus van de Ven het doek naar beneden waarmee het logo zichtbaar werd.

“Ik maakte in 1964 al kennis met de toen nieuwe Schakel, mijn vader was de eerste beheerder. Ik was toen achttien jaar en wij gingen altijd met hem mee mee, daardoor werd het een tweede huiskamer voor ons. Ook het poetsen deden wij zelf. Toen vader stopte met het beheer ben ik met het poetsen door gegaan, tot we op het laatst nog maar met tweeën over waren.”

Ook voor het nieuwe gebouw maakt Maria weer deel uit van de poetsploeg, inmiddels is het wel vrijwilligerswerk geworden.

“Dit nieuwe gebouw hadden we nooit kunnen bouwen als we niet veel in eigen beheer met vrijwilligers gedaan hadden,” legt voorzitter Jan van Gisbergen uit. “We verkochten het oude meubilair en de opbrengst werd rechtstreeks in de nieuwbouw gestoken. We hielden acties in het dorp die anderhalve ton opbrachten en ook de totale afbouw vond weer met vrijwilligers plaats. Aanvankelijk gingen we nog van een opknapbeurt uit maar met de impulsen voor leefbaarheid en het IDOP werd het toch nieuwbouw”.

Van Gisbergen en al zijn dorpsgenoten zijn maar wat trots op het nieuwe gebouw dat met een zaal waar zo’n 400 stoelen in kunnen, in grootte verdubbeld is. Zowel zaal als podium zijn in kleine ruimten op te delen, een grote foyer over de hele lengte van het gebouw geeft veel mogelijkheden tot ontmoeting. De enige tegenvaller kreeg van Gisbergen en zijn mannen kort voor de opening te verduren: de stoelen konden niet tijdig geleverd worden waardoor een noodoplossing bedacht moest worden.

Bestuurslid Wim Mariën keek met een komische sketch terug in de tijd. Van de (dure) rapporten van de gemeente waarin vastgesteld werd dat het oude gebouw oud was, tot de bouwperiode van minder dan een jaar. “Och, eigenlijk is er geld genoeg voor dit soort projecten, je moet alleen zorgen dat het de juiste richting in rolt,” grapte hij.

Vandaag (zaterdag 10 december) presenteren alle verenigingen uit Hooge Mierde zich op het nieuwe podium aan het publiek, zondag is er een open dag voor alle belangstellenden.