Zestig vrijwilligers aan de slag

ED nov 2011

Hooge Mierde – Barman Kees van Puijenbroek blijkt een kei in het rechtleggen van de bedding onder de parkeerplaatsen, pianist Jack Wouters van Myrtha Musica heeft een goede kijk op de techniek die op en rond het podium opgebouwd moet worden. Zo’n zestig vrijwilligers hebben de mouwen opgestroopt om de laatste hand te leggen aan de bouw en inrichting van gemeenschapshuis De Schakel. Het gebouw op de punt van De Stad en Schoolstraat  nadert de voltooiing, 9 december staat de opening al gepland. Maar voor het zover is dat de laatste tafeltjes op zijn plaats staan is er nog veel te doen.

 

 Kees van Puyenbroek (52) is al enkele jaren beheerder van De Schakel maar door de bouw had hij dit jaar weinig te doen. ‘Het begint weer te kriebelen,’ laat hij tussen het klussen door weten. Vanaf augustus is hij  elke zaterdag met tientallen andere vrijwilligers aan de slag.

Ook Jack Wouters levert zijn bijdrage. Hij stopte na ruim veertig jaar bij Myrtha Musica maar toch werd er niet vergeefs aangeklopt om het podium mee in te richten. Hetzelfde podium waar hij jarenlang op stond? ‘Nee, lacht hij. Dit is dubbel zo groot, bovendien staat het net aan de andere kant van de zaal. Het podium kan ook nog afgeschermd worden zodat het een eigen werk- of repetitieruimte is.’

Samen met toneelspeler Herbert Ehrens worden de zware spots naar boven getakeld, over vier weken moet alles operationeel zijn.

‘We hadden een oproep gedaan en enkele mensen specifiek gevraagd maar de meesten hebben zichzelf spontaan aangemeld,’ legt Jan van Gisbergen uit. Samen met Wim Mariën en Marc Smolders vormt hij het bouwteam dat de vrijwilligers aanstuurt.

‘Wat hier gebeurd is ongelofelijk’ zegt Van Gisbergen met een blik op de bedrijvigheid in en rond het gebouw. ‘Op 24 december van het vorig jaar ging de oudbouw tegen de vlakte, we zaten toen nog midden in een strenge winter. Maar goede communicatie met de bouwers van Boco verliep meer dan goed en eerlijk is eerlijk: er heeft niets tegen gezeten.  De bouw wordt voor een groot deel van de Idop-gelden gefinancierd maar de inrichting van omgeving en het interieur doen we geheel zelf. Door deze zelfwerkzaamheid kunnen we alles rond krijgen.’

Alle automobilisten die langs komen houden even in en kijken vol ongeloof naar de mierenhoop rond het gebouw. Afgelopen week kwamen de letters SCHAKEL prominent op de ramen, zaterdag werd de laatste hand aan de parkeerplaatsen gelegd. De bar is voor een deel gemaakt van de parketvloer die uit het oude gebouw kwam, de tafels in de nieuwe foyer zijn ook door een dorpsgenoot gemaakt.

Na de opening op vrijdag 9 december is er op 10 december een dorpsavond waarbij alle verenigingen zich mogen presenteren. Zondag 11 december is iedereen welkom op een Open Dag.