SDO’39 viert 75 jaar

 

ED Mei 2014

Lage Mierde – Ooit was het de opvolger van de club Juliana, maar nadat net voor de oorlog de bal ging rollen bij de voetbalclub RKVV-SDO’39 kreeg voetbal ook Lage Mierde in de greep. Nu, 75 jaar en diverse kampioenschappen later, mag de vlag uit. Elk feestje mag gevierd worden en dat doen ze in Lage Mierde dan ook.

Het waren in 1939 mannen als Nol van de Voort, Pietje Diepens en Willeke Moeskops die met het idee kwamen om een nieuwe voetbalclub op te richten. Caféman Herman Gubela was de eerste sponsor, Harrie Kokken, Nol Panken en Frans Vermeulen zaten mee in het eerste bestuur. Nabij de Kruisdijk richting Hulsel werd het eerste veld aangelegd.

Cees Paridaans, jarenlang speler in het vaandelteam en daarna jarenlang voorzitter, kent de verhalen uit de beginperiode, toen het nog pionieren was. Hij kent de club van de periode dat het speelveld al binnen de kom lag, aan de Broekkant waar het sportpark nu nog is. In de tussenliggende periode werd er ook nog aan het Wellenseind gevoetbald.

“Aanvankelijk was er nog geen eigen accommodatie. De spelers kleedden zich bij café van Boerke Fiers, het huidige Dorpzicht om. Met water in een teil konden ze zich na afloop wassen. Later hadden we aan de Broekkant een houten keet. Wout Dirkx was zo goed om een slang ter beschikking te stellen zodat het vuil al van de benen gespoeld kon worden.”

Nadat in 1946 al het eerste kampioenschap behaald werd, zouden er nog veel volgen. Het laatste, in 2003, is een van de meest aansprekende omdat er voor aanvang van de wedstrijd in en tegen Vessem niet op gerekend was. Vessem stond zelf bovenaan maar door winst in die laatste wedstrijd vierde SDO’39 het kampioensfeest in de Vessemse tent.

Maar naast de sportieve inzet toonde de club ook altijd brede maatschappelijke betrokkenheid.

SDO’39. De cijfers in de naam verwijzen naar het oprichtingsjaar. Op sportpark D’n Daalacker werd met veel zelfwerkzaamheid een mooie eigen accommodatie gebouwd. Een kantine die plaats biedt aan zo’n 150 personen, acht kleedlokalen en dat alles in de huisstijl waar de kleuren zwart en oranje veelvuldig in voor komen.

Aan het begin van de feestweek wordt een nieuw shirt gepresenteerd, het eerste elftal doet dat met de prettige wetenschap dat het zich al veilig gespeeld heeft om ook komend jaar in de vierde klasse uit te komen. In deze klasse spelen veel Kempische clubs, met even zoveel derby’s is gezelligheid verzekerd.

De club heeft nu een jubileumprogramma dat geheel bij de club past. Alle leden en oudleden kunnen er zich laten zien. Iedereen die op welke manier dan ook, ooit betrokken was bij de club is welkom voor de receptie en feestavond op 28 mei. Oud speelsters van de Dames en oud SDO 1 kunnen zich nog melden voor de reünie wedstrijden (Meer info zie SDO-39.nl).

Programma feestweek:

Woensdag 28 mei18.30 uur in de Ster: Officiële avond met receptie, huldigingen en shirtpresentatie. Donderdag 29 mei 13.00 uur op sportpark Den Daalacker.:Jeugddag met clinics, sport en spel en een uitgebreid avondprogramma.

Vrijdag 30 mei 20.00 uur in de Ster: Grandioze feestavond met een optreden van zangvereniging Klein Akkoord uit Lage Mierde en de coverband SowieSo.

Zaterdag 31 mei: 4Kernencup met deelname van alle voetbalverenigingen uit de gemeente Reusel De Mierden, zowel jeugd als senioren.

Zondag 1 juni12.30: Grote reünie van al degenen die in dames SDO en SDO 1 hebben gespeeld met als opluistering SDO dames-SDO kampioenen 2001 en SDO 1-SDO kampioenen 1999