Sem van den Borne meer dan one-manshow

Daar komen de aardappelen

 

 

Hooge Mierde - Op het idee komen om een klucht op de planken te brengen, het stuk zelf uitzoeken, regisseren en produceren en als klap op de vuurpijl zelf ook nog de hoofdrol spelen.

‘Toneel kan ook buiten de reguliere toneelverenigingen maar toneel moet vooral om te lachen zijn,’ vindt Sem van de Borne (27) uit Hooge Mierde. Vanaf 8 oktober brengt hij vier maal de klucht ‘Tel uit je winst’ op de planken in Reusel (de Kei) en Bladel (De Herd). Tel uit je winst is de Nederlandse bewerking van ‘Funny money’ van de Engelse kluchtenschrijver Ray Cooney.

 

Sem van den Borne stond al op zijn vijftiende op de planken van het volwassenen toneel in zijn geboortedorp, daarnaast speelde hij de hoofdrol in een schoolmusical van Pius X en was lokaal tonprater.

“Het zijn vooral de musicals van Pius X die mij inspireerden. Ik wilde iets doen met muziek, toneel en wat al niet meer. Na mijn studie bedrijfskunde werkte ik enkele jaren maar ik had het gevoel dat mijn hart ergens anders lag.”

Van den Borne gooide het roer om en richtte zijn eigen theaterproductiebedrijf ‘Semtertainment’ op. Hij presenteert de grotere lokale feesten zoals Neterpop, doet aan straattheater en werkt aan lokale producties. Maar welke kant wil hij nu echt uit?

“Ik twijfel nog tussen zelf het entertainment brengen of het produceren. Voorlopig doe ik het nog beiden.”

Om ‘Tel uit je winst’ goed neer te zetten benaderde hij een aantal gevestigde namen uit de Kempen. Spelers zoals Marion Vosters en Ad Borremans die bij het Reuselse toneel hun sporen al verdienden. Jan Smolders deed datzelfde in Hooge Mierde en Jack Vosters heeft ervaring in het tonpraten. Ook zijn vader Dré ontbreekt niet op de set. “Hij was wel mijn voorbeeld en eerlijk is eerlijk: hij kan nog altijd een aardig typetje neerzetten.”

Hoe Sem het aan gaat pakken als hij zelf bij het oefenen bijgestuurd moet worden weet hij nog niet. “Ik ga ervan uit dat er voldoende zelfcorrigerend vermogen is. Daarnaast hebben we met zes weken een korte, zij het pittige, oefenserie.”

Om onafgebroken in het juiste decor te kunnen oefenen staat de oefenset opgesteld in een oude aardappelschuur. “Het voordeel is dat we niet gestoord worden, het nadeel dat we echt 6 oktober eruit moeten want dan komen de aardappelen

Voor kaarten en info surf naar www.teluitjewinst.info of bel naar 06-19122002 (weekdagen 18:00/20:00, zaterdag 12:00/14:00)