Bouwen in Hulsel
De uitbreiding in Hulsel verloopt moeizaam. Het staat synoniem voor de ontwikkeling van een dorp in de Kempen. Politici willen verstening van het buitengebied voorkomen maar de inwoners willen hun voorzieningen op peil houden: dat kan in hun optiek alleen door te bouwen en uit te breiden. Ik volgde het proces in mijn eigen dorp: Hulsel
 
September 2002
Hulselse uitbreiding op schema
De bouw van woningen in Hulsel ligt op schema nu de raadscommissie vlot accoord ging met de voorstellen om het bestemmingsplan hiervoor aan te passen. Doordat de commissie unaniem accoord ging is de behandeling in de raadsvergadering van maandag 2 september niet meer dan een hamerstuk.
 
Negentien tot drieentwintig woningen zullen er de komende jaren gefaseerd gebouwd gaan worden in het inbreidingsplan <I>De Kanten<I>. Het verschil zit hem nog in de keuze van ondernemer Denissen die op zijn gronden vijf vrijstaande ofwel 9 half vrijstaande woningen kan laten bouwen.
Na de afkoop van milieurechten kwam er ruimte in Hulsel om weer te gaan bouwen. Vanaf maart vorig jaar kwam het bouwen in Hulsel hoog op de agenda: vooral de bezetting van de raadszaal door de Hulselnaren opende de ogen van de politiek pas echt. Hulsel zag de laatste jaren de jeugd met lede ogen uit het dorp vertrekken en de gevolgen waren reeds merkbaar: minder kinderen en voorzieningen (zoals de plaatselijke school) die voor hun toekomst moeten vrezen.
In het voorstel kunnen er op het terrein van H.Ansems aan het Vooreind naast het bestaande huis nog vier woningen gebouwd worden: drie vrijstaande en een inpandig in de huidige boerderij. Het huidige speelveldje aan De Kanten zal eraan moeten geloven: hier is ruimte voor een aantal starterswoningen. In het bosperceeltje tussen Vooreind en Kanten is ook nog plaats voor enkele woningen.
Na overleg met de potentiële Hulselse bouwers is afgesproken dat de percelen voor starters tussen de 250 en 300 vierkante meter groot zullen zijn.
Als alles verder volgens planning verloopt kan er medio 2003 de eerste schop de grond in.