Sjors Brugmans vergeet Marc de Bonte nooit meer

 December 2017

 

Reusel – Zwetende sporters tussen vier touwen en schreeuwende toeschouwers eromheen. Daartussen een piepklein kereltje: Sjors Brugmans uit Bladel, tot voor een jaar terug nog pupil van Marc de Bonte zelf. De sfeer en entourage zaterdagavond in zaal de Koster in Reusel, had ook de entourage van Marc de Bonte kunnen zijn. De Muay-thai boksers streden er bij het Muay-thai kickboks gala  voor de eer en de prijzen, met De Bonte in hun achterhoofd. Op een grote vlag prijkt zijn beeltenis en op elke beker een embleem van de sympathieke sporter waar precies een jaar terug afscheid van werd genomen.

Onder de toeschouwers ook Pia, een nicht van Marc de Bonte. Met de aanwijzingen van speaker Jos Heuveling uit Bladel, werden er twintig partijen afgewerkt.

,,Hij is mijn idool en zal dat altijd blijven,” zegt Sjors Brugmans (12) kort voordat hij voor de allereerste keer de ring betreed. ,,Ik vind het kickboksen de mooiste sport ter wereld. Je kunt je agressie erin kwijt en er is altijd respect voor de ander. Dat leerde ik ook van Marc, al is het wel spannend om het nu zelf te doen”. Sjors traint na het verdwijnen van Marc de Bonte bij Ludo Kaethoven, de man die eerde De Bonte tot wereldkampioen bracht.

,,We zijn Marc niet vergeten en gaan hem ook nooit vergeten,” zegt Ludo. ,,Deze sport heeft lang een slecht imago gehad en dat is jammer, want al deze jongens zijn op en top sportman en ook al is het niet voor iedereen weggelegd om de echte top te halen, iedereen wil eruit halen wat er in zit.”

Omdat het Reuselse gala onder auspiciën van de MTBM plaats vond, werden er beschermingsmiddelen zoals helm en beenbeschermer gedragen. Het hielp Sjors Brugmans om ongeschonden zijn eerste partij door te komen. Hij droomt nog van een mooie carrière en op hetzelfde tijdstip dat Rico Verhoeven zijn wereldtitel verdedigde, haalde hij zijn eerste overwinning binnen. Ook voor hem een beker met de beeltenis van zijn voormalig trainer daarop. Aan het einde van het gala kreeg hij ook nog de stijlprijs van de avond. Met zijn moeder in tranen aan zijn zijde, kan zijn Muay-thai avontuur niet meer stuk.