Meer zweet dan modder voor jeugd op NK

 ED januari 2015

 

Hapert – In het spoor van de senioren, die een week eerder in Veldhoven aan hun trekken kwamen, streed de jeugd afgelopen zaterdag in Hapert om Neerlands hoogste eer bij het veldrijden. In zeven verschillende categorieën kwamen de jeugdigen tegen elkaar uit. De jongens en de meiden apart van elkaar, met na elke wedstrijd een officiële  huldiging.

Tibor Del Grosso (11 jaar) uit Eelde, bij Groningen, is een van de deelnemers in categorie vijf. Samen met zijn ouders en zijn broertje, die een categorie hoger deelneemt, vertrok hij al in alle vroegte uit het hoge noorden, om net na het middaguur het startschot te horen. Op het schitterend ingerichte wedstrijdveld schotelden wielerclub Het Snelle Wiel en de stichting Wielerevenementen Het Snelle Wiel gezamenlijk een puik parcours voor. De ronde van 1,3 km kende twee beklimmingen en een fikse zandbak. Ook de nodige bochten, afgewisseld met snelle stukken. Op geen enkel stukje waren er sporen van de overvloedige regenval, zoals een week eerder bij de senioren nog wel het geval was.

Al direct na de start neemt Tibor de leiding, direct gevolgd door Lucas Janssen (12 jaar, Papendrecht)  en Matyas Kopecky (11 jaar uit Leiden). Ze spurten weg alsof hun leven ervan afhangt. De posities wisselen nauwelijks, maar als Tibor in de laatste ronde onderuit gaat slaat moeder Nicky haar hand voor haar mond. Tibor krabbelt snel overeind en weet nog net voor Lucas Janssen weer op de fiets te zitten. In de laatste bocht zijn de rollen omgedraaid en gaat Lucas onderuit. Als Tibor even later geflankeerd door Lucas en Matthias op het schavot staat, hijst Wim Vissers met een brede grijns de Nederlandse driekleur. Tibor probeert het Wilhelmus mee te prevelen, maar al na de eerste zin haakt hij af. Vader Florian en moeder Nicky houden het amper droog.

“Dit is waar we wekenlang naar toegeleefd hebben,” zegt Hans Bogaers van Het Snelle Wiel. Een uitgebreide werkploeg onder leiding van Ad Hoezen streefde naar perfectie.” Vanuit het mooie clubgebouw ziet het er ook schitterend uit, een stralende zon legt alles onder een rode stolp.

Sport en beleving, jeugd met een mooie toekomst.

“Tibor gaat volgend jaar naar een sportklas,” zegt zijn moeder. “Met wedstrijdjes zoals deze krijgt hij de kans zich te bewijzen.”

Het Jeugd NK beleefde zijn zilveren editie, voor het Snelle Wiel was het achttien jaar  terug dat ze het organiseerden. Met deze vlekkeloze organisatie hopen ze in Bladel en Hapert weer eerder aan de beurt te zijn.

 Uitslagen:

Nederlands kampioenen per categorie

Jongens

Categorie  1 cyriel Hooghwerff. Dordrecht

categorie 2. Antoine Quint. Deil

Categorie 3 Guus van den Einden. Gemert

Categorie 4 Miguel van Tintelen. Baars

Categorie 5 Tibor del Grosso. Eelde

Categorie 6 Twan van der Drift. Wateringen

Categorie 7 Luke Verburg. Schiedam

Meisjes

Categorie 1 Emma van Haaren. Oisterwijk

Categorie 2 Jette de Groot. Zwolle

Categorie 3 Carmen van der Veen. Zwolle

Categorie 4 Leonie Boschker. Woerden

Categorie 5 Fleur van der Peet. Den Haag

Categorie 6 Iris Hoog Antink. Ochten

foto: Tibor del Grosso hijgt uit na zijn zege.