Kempische Mountainbikers in opmars

 ED april 2015

 

Hapert/Bladel – Toer en Wieleclub Het Snelle Wiel (HSW) start binnenkort met trainingen voor snelle ATB’ers. Op de eigen wielerbaan op het sportpark in Hapert, komen er op woensdagavond trainingen gericht op techniek en uithoudingsvermogen. De belangstelling voor het snelle mountainbiken werd mede gestimuleerd door de organisatie van de ATB-cross.

HSW maakte afgelopen jaar al een uitstapje van de racefiets naar de dikke banden van de ATB, door het organiseren van de openingswedstrijd van de ATB-cross. Met deze Nederlands-Belgische cyclus wakkerde het vuurtje voor het mountainbiken aan. Nu wil de club een eigen afdeling met snelle ATB’ers starten.

Frank van Hoof uit Netersel, die het snelle mountainbiken al eerder ontdekte, is een van de initiatiefnemers.

“Op de eigen wielerbaan in Hapert hebben we al enkele jaren op woensdagavond een vrije training voor wielrenners. We kregen steeds meer vragen of je er ook met de ATB  terecht kan. We merkten al langer dat er veel Kempische renners zijn die iets sneller willen ATB’en en zo hun grenzen willen leren kennen.”

Bij de trainingen zal er zowel aandacht zijn voor conditie als techniek. Van Hoof, die samen met Koen van de Ven kartrekker is kent de kneepjes al door de wedstrijden die hij zelf reed. “Door gebruik te maken van de hindernissen op het eigen permanente parcours, kunnen we de techniek trainingen goed neerzetten. Zo hebben we er rock trails, kombochten en een drop off, maar natuurlijk ook de omliggende bossen waar we gebruik maken van singel tracks.”

De trainingen zullen vooralsnog opgesplitst worden in twee groepen, waarbij Erwin van de Ven op dinsdag avond de jongste deelnemers traint en Frank van Hoof en Koen van de Ven op woensdag de senioren. De trainingen zullen alleen in de zomertijd gegeven worden, omdat er in de wintertijd overgeschakeld wordt naar veldrit trainingen

De ATB-cross, die de belangstelling voor het ATB’en in de Kempen stimuleerde, heeft op 4 april de openingswedstrijd, dit jaar opnieuw door HSW georganiseerd. In totaal zijn er tweeëntwintig wedstrijden in Nederland en België, waarbij n zes klassen gereden wordt. Zo kan iedereen een inschatting maken van zijn eigen niveau. Met een promotie-degradatie regeling wordt gestimuleerd om bij zoveel mogelijk wedstrijden aan de start te staan.

In 2014 stonden er in Hapert zo’n 360 deelnemers aan de start, een aantal dat dit jaar nog overtroffen lijkt te gaan worden want van de 800 startnummers zijn er nog slechts enkelen te verkrijgen.

In de cyclus tellen de acht beste resultaten mee voor het klassement. Voor de ATB Cross is geen wedstrijd licentie verplicht, maar de toppers in de A klasse zijn vaak wel licentie rijders. De rijders in de E klasse zijn dan weer bikers die ongeveer 1x per week trainen..

De start/finish en technische passages zijn gesitueerd op het permanente parcours in Hapert.

foto: de ATB cross kent diverse categorien die op niveau ingedeeld zijn