Spanning loopt op bij Martin van Gisbergen en Riny Rovers

Stichting Beeld en Geluid genomineerd voor cultuurprijs

December 2016

De uitreiking van de cultuurprijs in Reusel-De Mierden beloofd een clash te worden tussen de heemkundigen van Reusel en de Mierden. Vanuit Reusel is de heemkundewerkgroep genomineerd. In De Mierden dingt de stichting Beeld en Geluid mee naar de jaarlijkse cultuur-erkenning in deze gemeente.

Nadat de Heemkundegroep De Mierden vanaf midden jaren negentig een groter archief aanlegde met foto’s, video’s en geluid, groeide de wens om deze middelen apart ergens onder te brengen. Toen het foto-huizenproject gestart werd, waarbij van alle huizen in Hulsel en de Mierden de oorsprong  incluis de bewoners op beeld werd gebundeld, groeide het bestand explosief. Om die reden werd in 2013 de nieuwe stichting Beeld en Geluid opgericht. Drijvende krachten waren Martin van Gisbergen en Riny Rovers-Swaanen. In oktober van dit jaar organiseerden ze een expositie, waarbij ze veel positieve reacties kregen.

‘Inmiddels hebben we zeker al 15-duizend foto’s gedigitaliseerd,’ legt Martin van Gisbergen uit. ‘Een groot deel daarvan hebben we ook uitgebreid beschreven. De basis van deze collectie kwam uit de nalatenschappen van Janus van Dongen en Harrie Swaanen, de vader van Riny. Maar vergeet daarnaast niet de bijdragen die honderden particulieren belangeloos ter beschikking stelden.’

Bij de foto tentoonstelling van oktober, kregen ze al vele positieve reacties. Vooral Van Gisbergen, die er wekelijks zo’n vijftien uur mee bezig is, zou de erkenning met een cultuurprijs groot zijn.

‘Niet dat we daar nu direct wakker van liggen,’ zegt hij relativerend. ‘Het is alleen al goed als er aandacht voor onze stichting blijft. Daarom zijn we alleen al tevreden met de nominatie.

De uitreiking van de cultuurprijs vindt op donderdag 8 december om 21.00 uur plaats tijdens de wintereesten in Reusel. De prijs wordt uitgereikt door burgemeester Harrie Nuijten.