Leo van Avendonk krijgt vrijwilligers-medaille voor in zijn prijzenkast
Sport en cultuurprijzen Reusel-De Mierden uitgereikt

 
Maart 2019


 
In Reusel-De Mierden werden afgelopen week de jaarlijkse sport- en cultuurprijzen uitgereikt en ook was er nog de nodige aandacht voor enkele bijzondere vrijwilligers. Zo kreeg Leo van Avendonk een vrijwilligersspeld voor zijn niet aflatende inzet om iedereen in zijn omgeving aan het bewegen te krijgen.
Terwijl de laatste papiersnippers van de optochten al weer weg geregend zijn, kwam er één carnavalsclub nog even vol in de schijnwerpers. Carnavalsgroep het B®ouwersgilde mag een heel jaar lang de cultuurprijs Reusel-De Mierden koesteren. Die prijs, een beeldje gemaakt door Trudy van Loon, komt dan wel in een zeer uitgebreide prijzenkast, want de carnavalsclub grossiert al jaren in eerste prijzen. In eigen dorp, maar ook in de grote Kempenoptocht. Dit jaar werden ze echter door hun grote concurrenten van de Mouwers naar de tweede plek verwezen, maar daar mouwen de Brouwers niet over.

Inge Michiels en Bas Lauwers: zij van de Brouwers en hij van de Mouwers: altijd  touwtrekken wie de beste is

Over culturele hoogtepunten viel er in Reusel-De Mierden het afgelopen jaar weinig te klagen, mede door de mooie expositie van de familie van Herpt in Hooge Mierde en de aandacht die Lies Stokkermans krijgt voor de kunst die ze vanaf haar zestigste maakte.
Sportief was dat al net zo. Met de nummer twee van de wereldranglijst paardensport (springen) in de gemeente, wie moet je dan nog meer nomineren? Dat het appels met peren vergelijken is, weet Dennis van den Boomen al zijn hele leven. Deze gehandicapte sporter speelt al jaren een bijzonder soort zaalhockey en toevallig is hij er heel goed in. Zo goed zelfs dat de jury hem kroonde tot sportman van Reusel-De Mierden 2018. Dat net hij met zijn team een demonstratie mocht geven tijdens het sport- en cultuurgala, was een mooie kroon op zijn werk. Zijn uitverkiezing was ook een mooi symbool van het motto van dit jaar: Iedereen doet mee!
Het sportieve in Reusel-De Mierden wordt ook benadrukt door de jeugdige Lenne van Gorp, de kunst-schaatsster die al jaren aan de weg timmert en op weg lijkt naar de Europese top. Zij opent en sluit al vanaf het allereerste begin de Reuselse winterfeesten en mede hierdoor sluit iedereen in de gemeente haar in het hart. Zij ontving de prijs van Talent van het jaar, een prijs die erg goed past in haar prijzenkast.
Sportploeg
Dat het dameskorfbal in Reusel-De Mierden op hoog niveau staat, is al jaren bekend. Rosolo (Reusel) en DDW (Hooge Mierde) strijden er niet alleen om de beste in eigen gemeente te zijn, maar ze spelen ook op het hoogste niveau van Nederland. Bij de junioren stak Rosolo er het afgelopen jaar ver boven uit, het team junioren-A werd Nederlands kampioen. Daardoor een zeer terechte winnaar in de categorie Sportploeg van het jaar. Zij lieten daarmee onder andere het vaandelteam van SDO’39 achter zich, maar die hebben ook nog even te gaan om de prestatie van de korfbalsters te evenaren.
Van de twee vrijwilligersspelden die tijdens het sport- en cultuurgala uitgereikt werden, moet er één gedeeld worden met een hele groep: alle vrijwilligers van de winterfeesten. Zij leverden een mooie prestatie door een dorpsfeest zonder weerga neer te zetten. Maar Leo van Avendonk zal zijn speld ook altijd delen, ook al kwam het alleen hem toe. Het bewegen dat hij op tal van fronten organiseert, doet hij bij voorkeur met anderen, waardoor de glans van dit speld ook anderen toekomt, zo is zijn overtuiging.