Afscheid Ster Lage Mierde

 

Gemeenschapshuis was spil verenigingen

 

ED 16 juni 2010

 Lage Mierde – De witte verf bladdert van de muur, het interieur oogt oubollig en het podium is veel te klein. Ondanks alle beperkingen was gemeenschapshuis De Ster bijna veertig jaar het middelpunt voor jeugd  en verenigingen. De KPJ was er ooit kind aan huis en hield er toneeluitvoeringen, carnavalsvereniging De Peperbussen organiseerde er de zittingsavonden en meerdere doelgroepen hadden er hun gymnastiekuurtje. Frans Kuijpers kende er als DJ Francesco gouden tijden als hij op de zaterdagavond draaide, de jeugd kwam van heinde en ver naar Lage Mierde.

Maar aan de Bernardusweg zal het binnenkort rustig worden, heel rustig.

Het huidige gebouw van De Ster verliest de functie van gemeenschapshuis en de activiteiten verplaatsen zich naar de nieuwe Brede School aan de Broekkant.

“Die sfeer van weleer is pure nostalgie,” zegt Frans Kuijpers. “Maar het was wel leuk, uniek zelfs voor een dorp als Lage Mierde.”

De reden van het succes van weleer kan hij nog steeds niet verklaren. “De jeugd kwam gewoon, het was echt volle bak op de zondagavond. Ze stonden  om 20.00 uur al in rijen voor de deur te wachten. De disco bestond uit een oude platenspeler, de singels liggen er nu nog steeds achter de bar. Maar net zo snel als het kwam verdween de hype weer.”

Het typeert het verouderde gemeenschapshuis dat pieken en dalen kende. Maar hoe diep de dalen ook waren, de Ster overleefde altijd.

“Blijkbaar heeft een dorp als Lage Mierde toch behoefte aan een gemeenschapshuis zoals de Ster,” zegt Jeanet Saes die eind deze week de deur van het oude gebouw sluit. “De generatie die er ooit op stap ging  zit nu achter de bestuurstafel en samen kijken we uit naar het nieuwe gebouw. Het was wel tijd dat er iets gebeurde want de ruimte was te klein, de isolatie onvoldoende en we konden niet meer aan de kwaliteitseisen voldoen.”

Saes roemt de zoektocht naar de nieuwe plek voor het gemeenschapshuis waarbij de dorpsgenoten uitgebreid betrokken werden. Het nieuwe onderdak in de Brede school wordt dan ook breed gedragen. In die nieuwe constructie is het gemeenschapshuis gegroeid naar volwassen proporties, de nieuwbouw wordt vrijdag  25 juni geopend.

“We krijgen nu echt een toplocatie maar zullen nog vaak terug denken aan het witte gebouwtje aan de Bernardusweg,” zegt Frans Kuijpers.

Zaterdag 19 juni neemt hij nog éénmaal als DJ de microfoon in handen voor een afscheidsoptreden in de oude Ster. Het is de laatste stuiptrekking van het voormalige melkfabriekje dat met de sluiting ook een tijdsperiode afsluit. De laatste openingsdag is voor iedereen die nog één keer het gevoel van weleer wil beleven.