IJzers uit het vet

Dalende temperatuur geeft stijgende koorts

 januari 2017

Al ruim een week werd een (kleine?) vorstperiode aangekondigd. Voor de schaatsliefhebbers is dat steevast de aanleiding om de weer-apps meer dan gemiddeld te raadplegen. De ijzers worden al voorzichtig voor de dag gehaald en de wat meer ervaren rijders gaan nog een keer extra oefenen op het kunstijs. Maar komt er ook echt natuurlijs en zijn we er wel klaar voor? 

Ruim een maand geleden lag er na amper twee dagen vorst een uiterst dun laagje ijs op de Flaes. Tal van (sportieve) automobilisten reden in de ochtend al eens langs natuurven De Flaes om naar de toestand van het ijs te kijken. Een enkeling had ook al daadwerkelijk zijn schaatsen onder zijn arm, maar het werd snel duidelijk: dit wordt niks.

Maar de optimisten onder de ijsvreters blijven altijd hopen; Elke dag komt het natuurijs een dag dichterbij. Een waarheid als een koe. Zelfs Piet Paulusma kan er in zijn weersvoorspellingen niet omheen.

Dan eindelijk. Na dagen lang telkens maar weer die voorspelling aangehoord te hebben. Als een trage reus draaide de noordwestenwind dan eindelijk naar het oosten. De stormwinden gaven zich dit keer maar traag gewonnen.

Bij het denken aan natuurijs gaan de gedachten al snel terug naar de tijden van weleer. Al in het midden van de vorige eeuw was De Flaes een trekpleister voor schaatsliefhebbers. In 1986 en 1987 werden er wintertriatlons georganiseerd en in 2009 nog een marathonwedstrijd.

Maar daarna werd het minder. De opwarming van de wereld bereikt ook landgoed De Utrecht. Nu moeten we het hebben van een kleine oprisping van de natuur. Van een toevallige samenloop van een koudegebied vanuit Siberië, voortgestuwd door een ijzige oostenwind. Als er dan minnetjes voor de temperatuuraanduiding komen te staan, komen ook de weerprofeten met hun welbekende ijs-pluim aanzetten. Berekeningen die aangeven na hoeveel vorstdagen de ijsdikte aangroeit.

Klaar voor.

Maar de natuur blijft grillig en zelfs met een computer is het nog moeilijk te berekenen.

Joes Vermeer, secretaris van ijsclub De Flaes laat weten dat die club klaar is voor een ijsperiode. ‘We hebben standaard onze draaiboeken gereed liggen,’ zegt hij. ‘In november en december hebben we de tijd genomen om alles nog eens door te nemen. Het machinepark werd al gecontroleerd en de parkeerborden klaar gezet.’

Esbekenaar Vermeer laat weten dat er ook al met de Esbeekse verenigingen gesproken is om de koek en zopietent te bemannen. ‘Ook wij van ijsclub De Flaes zijn afhankelijk van de ontwikkelingen van het weer,’ zegt hij.’ Daarom raadplegen wij net als elke schaatsliefhebbers de informatie van de weerkundigen om een zo goed mogelijk inschatting te maken.’