Telgen van Herpt exposeren    
Werk van vier generaties bijeen
November 2018

Thea van Herpt kreeg het creatieve met de paplepel ingegoten, net als haar boers en zussen en alles wat daarna kwam

Een pentekening van vader Toon van Herpt en tekeningen, schilderijen en driedimensionaal werk van zijn kinderen, klein- en achterkleinkinderen. In zaal De Schakel in Hooge Mierde is dit weekend te zien waar het talent en de bevlogenheid dat vader ooit inbracht, toe leidde. Onder de naam TELG laten de vier generaties Van Herpt zien wat ze in huis hebben.
“Bij ons stond de inktpot en de kroontjespen altijd centraal op tafel,” weet Riet Jansen-van Herpt zich nog te herinneren. “Vader werkte bij Philips en bracht grote vellen printpapier mee waar we ons op uit konden leven. Een tv was er aanvankelijk nog niet, wij maakten onze eigen beelden.”
De expositie die het resultaat is van het werk van de vier generaties van Herpt, laat een indrukwekkend, maar ook zeer uiteenlopend arsenaal aan kunstwerken zien.
,,Onze pa maakte veel tekeningen, ook toen hij later als commies aan de grens gelegerd was,” zegt Thea Wouters-van Herpt. ,,Hij had die creativiteit van binnenuit, was er niet voor opgeleid.”
Net als haar zus Riet heeft Thea haar eigen atelier aan huis, waar ze professioneel met kunst bezig is.
“Maar de meesten van ons zijn het vooral hobbymatig blijven beoefenen,” legt ze uit.
Thea zelf brengt bij de expositie stenen beelden in en pastel tekeningen, broer Peter maakt tekeningen en schilderijen, zus Riet Tiffany (fijn glas-in-loodwerk). Zus Ans maakt schilderijen en aquarellen en Annet tekeningen.
,,Of het toeval is of niet, velen van ons troffen een partner die ook geïnteresseerd was in het maken van kunst, blijkbaar zijn dat onderwerpen waar je makkelijk met elkaar over in gesprek raakt,” vervolgt Thea. ,,Mijn man Hans maakt grote schilderwerken van bloemen, ook zijn werk is op de expositie te zien.”
Ook de kinderen uit de derde generatie kregen het virus overgedragen. Zo maakt Afke van Herpt driedimensionaal werk waaronder rubberdrukwerk en een wolvenmasker. ,,Mijn hoofd zit vaak vol met ideeën, het is dan een bevrijding om het om te zetten in het creatieve werk,” legt ze uit.
De kleinkinderen van Toon van Herpt brengen verder tekeningen, foto’s, Ingelijste teksten en tekeningen met pointulisme in bij de expositie. Maar hoe de creativiteit als een virus in de familie blijft, toont toch wel de vierde generatie. Terwijl de zussen Thea en Riet uitleg geven over alles wat hen boeit en drijft, loopt de kleine Zinzi van Herpt (anderhalf jaar oud) rond tussen de kunstwerken. Ze maakte al enkele tekeningen (bijzonder voor haar leeftijd), maar ook een boetseerwerkje van foamklei. Grootvader Kees van Herpt is maar wat trots op zijn kleindochter.
De expositie TELG is op zaterdag 3 november van 11.00-22.00 uur en op zondag 4 november van 11.00-17.00 uur in zaal De Schakel te Hooge Mierde. De entree is gratis.