Eeuw lang enen Booy’ aan het orgel

Theo Laureijs zingt zestig jaar in kerkkoor
 
Hilverbode 2006
Theo Laureijs werd in de bloemetjes gezet voor zestig jaar lidmaatschap van het kerkkoor. Hij is er duidelijk een van de lange adem en hij niet alleen: zijn hele familie is al ruim een eeuw lang de motor van dat koor. Toen hij zich net na de oorlog aanmeldde maakte de halve familie er al deel uit van het koor. 
 
Theo Laureijs was twaalf jaar oud toen hij zich aanmeldde, nu precies zestig jaar geleden. Het vijftig jarig jubileum was goed voor een pauselijke onderscheiding. ‘Pro ecclesia et pontifice’ hangt er prominent aan de muur van zijn huiskamer. Iets daaronder een trompet en een orgel: een bewijs dat muziek het leven van Theo en zijn gezin beheerst.
Maar vraag je in Lage Mierde naar Theo Laureijs dan moet je er zeker bij vermelden dat je op zoek bent naar Theo d’n Booy’. “Mijn opa was ooit postbode. ‘Enen Booy’ zeiden ze hier in Mierd. Sindsdien zijn alle nazaten er eenen van d’n Booy’. “
Theo Laureijs werkte zijn leven lang als bouwvakker maar zijn leven lang was het nooit stil in huis. Zong hij zelf niet om zijn stem te oefenen, dan waren er wel zijn twee zonen die oefenden op de instrumenten die het koor begeleiden. Allebei zijn zonen zijn ook lid van een van de drie koren die Lage Mierde rijk is.
Behalve het kerkkoor zijn dat het kinderkoor en het jongerenkoor. Maar bij het koor dat zich ‘jongerenkoor’ noemt is het jongste lid veertig jaar en bij het kerkkoor is Theo een van de laatste mannen. Het is duidelijk dat de zangcarriere van Theo Laureijs nog doorgaat, zo lang hij maar enigszins kan. “Een zinkend schip moet je niet verlaten,” grapt hij. Maar iets serieuzer zegt hij: ”Ik houdt me samen met Pater Piet staande tussen tien zingende dames. De hoogmis, soms de mis op zaterdag en natuurlijk de jubileum vieringen. Ook begrafenissen en een enkele huwelijksmis”.
 
Theo Laureiijs stond in zijn leven nauwelijks ooit in de picture of de publiciteit, dit interview was dan ook een opmerkelijke uitzondering. Minder dan een week na dit interview kwam hij plots te overlijden.
HW 2006