Halve eeuw dameskorfbal in Hooge Mierde
Thera Ansems vijftig jaar DDW’er
 
 
November 2019
 

De nevel valt over het groene gras en onder het licht van twee grote lichtmasten wordt een lint uitgerold voor de lijnen van een speelveld. Het midweekteam van korfbalclub DDW maakt zich op voor een avondwedstrijd op woensdag. Onder het afdak van de kantine kijkt Thera Ansems-van Kemenade toe. Ze volgt alles wat er in en rond de club gebeurd, ze doet dit al vijftig jaar lang. Binnenkort viert zowel zij als de club het gouden jubileum.
 “Het was 1969 en er werd in ons eigen Hooge mierde een korfbalclub opgericht. Je moest tien jaar zijn om je aan te melden, ik kwam dus nog twee jaar tekort. Toch mocht ik meedoen, ik was meteen verkocht aan het spelletje.”
Als Thera Ansems-van Kemenade vijftig jaar terug kijkt, dan ziet ze zich nog als fanatieke aspirant spelen. Ze speelde actief tot haar 25-ste, toen stapte ze naadloos over van het groene veld naar de bestuurstafel. “Er waren een aantal moeders die de club mee op sleeptouw namen,” zegt ze over de beginperiode. “Al vanaf het begin was de sfeer goed en gaandeweg werden ook de prestaties beter. Aanvankelijk waren er nog geen regels bekend en geen scheidsrechters voorhanden. Dat werd dan creatief opgelost doordat een niet spelende dame vanaf de zijlijn aanwijzingen gaf met het reglement in handen”.
Het duurde bijna twintig jaar voordat er bij de senioren successen werden geboekt, maar toen
kwam alles wel in een stroomversnelling en mocht de plaatselijke harmonie meerdere malen uitrukken
In 1997 haalde het vaandelteam een plaats in de zaalfinale voor het NK en twee jaar later leverde dat zelfs het Nederlands kampioenschap in de zaal op. Dit huzarenstukje werd in 2000 nog eens herhaald. Tussentijds behaalden ook jeugdteams de titel van Nederlands kampioen, zoals de aspiranten  in 1993 en 2000.
“We begonnen op een klein veldje langs de kroeg van Laurence Schellekens,” blikt ze terug. “Een korte tijd werden wedstrijden gespeeld op een veldje bij Het Leen, maar nu hebben we een mooie accommodatie op sportpark De Leeuwerik. We hebben meerdere eigen ruimtes, waaronder vier eigen kleedlokalen, daar kunnen we de leden bieden wat er nodig is. Op de velden hebben we ook nog het mooiste plekje voor de wedstrijden, pal voor de kantine.”
Maar ook al zijn de accommodatie en de velden belangrijk, de 140 leden liggen Thera toch het meest aan het hart. Zelf kreeg ze de KNKV-speld bij het 25 jarig jubileum en in 2011 zelfs een Koninklijke onderscheiding voor al het werk dat ze binnen de club verzette.
Naast het spelen in de topcompetitie van Nederland kent de club ook familietoernooien en kwam er een midweekteam. Het eerste damesteam komt al vele jaren uit in de hoogste klasse van het dameskorfbal in Nederland de laatste titel die er behaald werd was die van de veldcompetitie. De huidige trainer Tjeerd Kooiman weet dat die veldtitel net wat minder aanzien heeft dan de zaaltitel, maar hij voorziet nog veel hoogtepunten voor de club omdat er weer een enorm goede lichting aankomt bij de jeugd.
Nu het gouden jubileum gevierd wordt, komt er weer een nieuwe episode, waarbij samenwerking en zelfs samengaan met de buren uit Lage Mierde speelt (SDO’99). Er komen al enkele teams in een gezamenlijke bezetting uit in de competitie.
Het gouden jubileum wordt op 1, 2 en 3 november in De Schakel gevierd. Centraal staat een wedstrijd tussen het huidige vaandelteam en een van de topteams van weleer op zaterdag 2 november 18.15 uur (gespeeld in de Sporthal Reusel).